Ücretsiz Fidan Nasıl Bulunur? Bu Sene Fidan Dikmek İstesem Ne Tavsiye Edersiniz?

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Seferberliği kapsamında Ankara Orman Bölge Müdürlüğünce halkımıza yönelik ücretsiz fidan dağıtımı devam ediyor.
Ankara Orman Bölge Müdürlüğünce önemli günlerde yapılan ücretsiz fidan temini özellikle OFİT  (Orman Fidan Timi) tarafından yapılmaktadır. Hava şartları uygun olduğu sürece başta birimlerimizin önlerinde olmak üzere, fidanlıklarımızda ve kamuya açık muhtelif yerlerde günlük fidan dağıtımı yapılmaya devam edilecektir.

Ağaç ve Ormanların Faydaları

Ormanlarımız ilk önce endüstriyel odun hammaddesi (yakacak yapacak, kereste, talaş)  üretiminde olmak üzere ayrıca odun dışı orman ürünleri (tıbbi, hoş kokulu, parfüm, baharat, boya, keyif bitkileri), su, av hayvanı(60 tür), yabani hayvan(16 tür), reçine, süs bitkisi, mantar(200 tür), liken, yosun üretiminde; özel olarak ren geyiği, elk geyiği, böcek, sülün gibi çeşitli hayvanları üretmekte ve korunan hayvanları koruma görevinde; korunan (milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alan, tabiat anıtları, kent ormanları gibi) alanları barındırmada; balıkçılık, avcılık, otlatma, (bal ormanları ile) arıcılık faaliyetlerinde; boş zamanları değerlendirmede; kuş gözlemi, bitki toplama gibi bilimsel, eğitimsel, sağlık amaçlı çalışmalarda; yürüyüş, kır koşusu, doğa gözlemi, dağ sporları, foto safari, bisiklete binmek ve kamp gibi faaliyetlerde; yeni madenlerin çıkarılmasında; iletişim (baz) istasyonlarının kurulmasında; ulaşım güzergâhlarını belirlemede; jeotermal ve petrol kaynaklarının çıkarılması ve şehirler arası naklinde; erozyon, sel, taşkın gibi afetlerin önlenmesinde; çeşitli şekillerde istihdam oluşturmakta kullanılmaktadır.
Herkes evinde, bahçesinde de ağaç dikmeli, diktiği ağaçları korumalı, yetiştirmelidir. Yani sadece ormana sahip çıkmak yetmez ayrıca kendimizde ağaç dikmemiz gerekir. O güzelliği kendi evimizde bahçemizde de yaşamamız lazım. Çocuklarınıza bırakacağınız en önemli varlık ağaçtır. Çünkü yetişmesi uzun bir zaman alır. “Kalbinizde yeşil bir ağaç bulundurun. Belki şarkı söylemek isteyen bir kuş gelir, konar. Bir ağacın yenilen meyvesi, o ağacı dikenin sadakası olur.





OFİT,Orman Fidan Timi Nedir?
Ankara Orman Bölge Müdürlüğünce önemli günlerde ücretsiz fidan dağıtımı için kurulan özel bir bölümdür.
OFİT, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlara fidanın nasıl dikileceğini, nasıl bakılması gerektiğini, hangi iklim koşullarında bulunması gibi konularda vatandaşları bilinçlendirmek ve vatandaşların taleplerine cevap verebilmek için kurulmuş bir yapıdır.
Dünya'da hızla artış gösteren ormansızlaştırmayı azaltmak, insanları fidanla buluşturarak orman sevgisini artırmak ve insanların ormanlara bakış açısını değiştirmek için kurulan OFİT ilk olarak Ankara Valisinin koordinatörlüğünde düzenlenen fidan dikim töreninde faaliyetini gerçekleştirdi. Ankara Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde görev yapacak olan OFİT fidan talepleri doğrultusunda fidanın ulaştırılmasından dikimine kadar bir çok alanda anında talepleri yerine getirecektir.
Proje kapsamında Ekim-Nisan dönemleri arasında görev alacak OFİT bir pick-up ve bir kamyon tahsis edilmiş olup, Ankara Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı olan OFİT http://ankaraobm.ogm.gov.tr/ adresinde bulunan Ağaçlandırma Talep Formunu dolduran vatandaşlarımıza ücretsiz fidan verilecek ve yardımda bulunacaktır.

Başka İlde yada İlçede Ücretsiz Fidana Nasıl Ulaşabilirsiniz?

Bu yazımızda Ankara Orman Bölge Müdürlüğünce yapılan güzel bir uygulamadan bahsettik. Fakat Türkiye'nin birçok ili yada ilçesinde yada köylerinde/mahallelerinde oturuyor olabilirsiniz. Eğer ücretsiz orman fidanı temin etmek istiyorsanız. En yakın Orman İşletme Müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz. Bulunduğunuz yerde ücretsiz verilen fidanlar Orman İşletme Müdürlüklerince verilmektedir.

Ücretsiz fidan için hakkında daha fazla bilgi için OGM'nin sayfasına (ogm.gov.tr) bakabilirsiniz.





Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. Ücretsiz ağaç fikri çok güzel..teşekkür ediyorum..keşke ücretsiz millete hazine arazileri tarlalarida verseydiniz yani ( kirasiz belirli bir süreliğine ) insanlar ekip biçseydi..ve kazancın yüzde yüzde 30 unu devlete ,yüzde 50 sini kendine alsaydı..zaten yüzde 20 si gübre, şu, çapa vs..falana gidiyor..madem destek var her türlü destek olalım ülkemizi kalkindiralim !👍

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ücretsiz fidan almak için nereye başvurmam gerekiyor

    YanıtlaSil
  3. Fidan almak istiyorum nasıl ulaşabilirim

    YanıtlaSil
  4. Size en yakın Orman İşletme Müdürlüğü ne giderek temin edebilirsiniz

    YanıtlaSil

Yorumunuz İçin Teşekkürler..