ORMANI PLANLAYANLAR BELGESELİNİ İZLEMEK İÇİN

Ormanları Planlayanları anlatan 42 dakikalık, belgesel film çalışması. Çekimler Ankara, İstanbul, Giresun ve Burdur Bucak'ta yapıldı.

ORMANI PLANLAYANLAR BELGESELİNİ İZLEMENİNİZ TAVSİYE EDERİZ



Amenajmancıların her birinin yıllar içinde yaşadığı çok sayıda ilginç öyküler vardır. Her biri yıllarca Türkiye'nin farklı yerlerinde özellikle yaz döneminde aylarca arazi çalışmaları yürütmektedirler. Bir yandan hava fotoğrafları, uydu görüntülerini değerlendirme bir yandan da örneklem yöntemiyle ağaç sayımı yaparak çalıştıkları sahada orman varlığını ortaya çıkarmaktadır. Bu süreç bir yönüyle teknik zorlukları olan ama bir o kadar da farklı hesapların yapıldığı, birçok bileşenin gözetilmesi gereken, ormanı ve çevreyi korumak ama bir yandan da en verimli biçimde işletmek en radikal, en temel kararların alındığı mühendislik çalışmasıdır. Bu önemli ve kritik çalışma ormancılık içinde kamuoyunun belki de en az tanındığı hatta adının bile yeterince bilinmediği bir alandır. Belgesel böylesine önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflenmektedir.

Bu belgesel film, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği'ne yaptırıldı. 
Amenajman, yani ormanların uzun vadeli işletim planlaması, ormancılık 
çalışmalarının en önemli boyutlarından biridir. Ormanların nasıl, hangi dönemlerde, ne ölçüde kullanılacağının planlaması yapılır. Ormanların verimli biçimde işletilmesi için biyolojik, ekonomik, teknik ve toplumsal vektörlerin bir arada değerlendirildiği çok yönlü bir planlama yapan amenajmancılar yıllardır gözlerden uzakta görevlerini zor şartlarda başarı ile gerçekleştirmektedirler. Bugün amenajman ekipleri hem ileri teknolojiyi 
kullanmakta hem de arazi de geleneksel yöntemleri uygulayarak orman varlığını en doğru biçimde saptamaya ve gelecek 10-20-30 yıl içinde sahada neler yapılacağını planlamaktadırlar. 

Amenajmancıların her birinin yıllar içinde yaşadığı çok sayıda ilginç öyküler vardır. Her biri yıllarca Türkiye'nin farklı yerlerinde özellikle yaz döneminde aylarca arazi çalışmaları yürütmektedirler. Bir yandan hava fotoğrafları, uydu görüntülerini değerlendirme bir yandan da örneklem yöntemiyle ağaç sayımı yaparak çalıştıkları sahada orman varlığını ortaya çıkarmaktadır. Bu süreç bir yönüyle teknik zorlukları olan ama bir o kadar da farklı hesapların yapıldığı, birçok bileşenin gözetilmesi gereken, ormanı ve çevreyi korumak ama bir yandan da en verimli biçimde işletmek en radikal, en temel kararların alındığı mühendislik çalışmasıdır. Bu önemli ve kritik çalışma ormancılık içinde kamuoyunun belki de en az tanındığı hatta adının bile yeterince bilinmediği bir alandır. Belgesel böylesine önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar