“SINDIRGI’DA HAYVANCILIK” DİYEN KİŞİYE DERİM Kİ;

Sındırgı hayvancılığın en maliyetli kısmı olan hayvan besini tedarik etmede ne kadar yararı olur?
TKDK’nın (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) yerel-ulusal gazetelerde ilan ve haberlerinde hayvancık için yaptığı HİBE DESTEK programlarını duymuşsunuzdur. İşadamı – yatırımcı Ramazan Beyin fikirleri bu konu hakkında fikir edinmemi sağladı. Ayrıca kurumdan bu konu hakkında bilgi edindim. Paylaşıyorum:
Süt satmakla Sındırgı köylülerimizin ne kadar ve nasıl kazanç sağladığını biliyoruz. Fakat Sındırgıda Hayvancılık Sektörünün sorunlarının çokluğunu düşünürsek  “Sındırgı’da Hayvancılık tanıtımı ve projeleri” olması gerektiğini düşünüyorum.
Sındırgı hayvancılığın hangi tarafını omuzlayacak? Sındırgı’da hayvancılık olmasa bile hayvancılık merkezlerine yakın olduğu için bu yönde yatırım olabilecek konumda bir ilçedir. Sulama kanalının alt kısmında olması kaydıyla, tarım yapılmayan alanlarda, Sındırgı girişine ve Turizm tesislerine yakın olmaması şartıyla Hayvancılık konusunda teşvikler verilebilir. Destek sağlanabilir.
Sındırgı en çok köy sayısına sahip ilçelerdendir. Bol Üretim Odaklı Hayvancılığın yerine “Sındırgı’da Doğal Hayvancılık ve Süt Ürünleri” konusuna yoğunlaşmalıdır. Bunun yanında Hayvancılığın en önemli sorunu pahalı yem konusudur. Sındırgı bu konularda Ankara ve Balıkesir İl Merkez Kurumları ile destekli Hayvancılık Projeleri hazırlamalıdır. Bu sayede hayvancılığın en büyük maliyeti olan hayvan beslemeye katkısı olur. Sındırgı’nın hayvancılığa katkısı: “Doğal Beslenme”.
İlçemizde salma hayvancılığın olduğu köyler bu yönde teşvik aldığı biliniyor.
“Sındırgı Süt ve Yoğur Pazarının” pazar yerinde kaç defa yerinin değiştirildiğini, teşvik edileceği ve daha iyi imkânlarda Pazar yeri gösterilmesi gerektiği halde Sındırgıda gezdirildiğini unutmamak gerekir.

Bunları derken Sındırgı şehir içine yapılan besihaneleri,
v  Şehir içine yakın izin verilen yeni kurulan ve kurulacak plansız tavuk çiftliklerini,
v  Süt alıcılarının köylüyü mağdur etmesini,
v  Et Ticareti yapan kişilerin iflas etmeleri ile vatandaşa milyarlarca borç takarak yine vatandaşı mağdur etmesini,
v  Yüksek yem fiyatlarını,
v  Hayvan yemlerinin başka şeylerle karıştırılarak yalancı yemler üretilmesini aklımıza bile getirmiyoruz.
Bu konuda yazmaya devam etmek isterim. Ramazanın ve bayramın bereketini görmeniz temennisiyle, esen kalın.
(Not:Temmuz2010 tarihinde Sındırgı Haber Gazetesinde Doğa ve İnsan köşesinde yazdığım yazıdır.)

Yorum Gönder

0 Yorumlar