YEŞİL SINDIRGI SEYAHAT-3 (Simav'ın Sıcak Suyu ve Seraları)

Babamın Sındırgı için söylediği güzel bir sözü var; "Kendin anlamıyor yapamıyorsan komşuna bakıver" 
Hemşerilerimizden kimler komşu ilçelerle bu tür muhabbet içindeler bilmiyorum ama kendi kendine kalmadan, kurumlarla muhabbetin önemi çok. Görev yaptığım yer tüm kurumlarla ve gelen misafirlerle tanışmak muhabbet etmek gerektiren bir yer. Şükür ki ilgilenmeye çalışıyoruz hergün onlarca kişi ile... Bu babamdan bana geçmiş bir özellik. Babam Orman Deposunun Personeli olduğu için gelen gidenle çok ilgilenirdi, gönüllere girerdi. 
Kendin anlamıyorsan komşuna bakıver buyurun size Simav’ın başından geçenler;
Simav’da jeotermal enerji ile seracılık
Simav’da ki E-6 ve E-8 kuyuları 200 Dekar sera alanını ısıtabilecek durumdadır. Böylece İlçede kurulacak olan Organize Sera Bölgesinin öncülüğünü yapmaktadır ve halen seçim yatırım aracı olarak vaat aracıdır.. Belediyenin Mülkiyetinde 100 Dekar, Özel Şahıslar Mülkiyetinde 100 Dekar olmak üzere 200 Dekar sera da; domates, salatalık ve çiçek yetiştirilmektedir. Bunun yaygınlaştırılması yapılamamıştır.

ıÜüSİMAV JEOTERMAL ENERJİ İLE MERKEZİ ISITMA ve KULLANIMA SICAK SU VERİLMESİ
Jeotermal Enerji ile Merkezi Isıtma Sisteminin başlangıcı 1985 yılından sonra Eynal Kaplıcalarında Belediye ve Özel İdarenin desteği ile M.T.A. Genel Müdürlüğü’ne açtırılan sıcak su kuyularının yüksek derece ve debide sonuçlarının alınması ile; Eynal Kaplıcaları’ndaki Otel ve Motellerde Türkiye’de ilk defa jeotermal enerji ile ısınma sağlanmıştır.
Simav Jeotermal Enerji ile Merkezi Isıtma Sisteminin fizibilite raporu çalışmaları Mayıs 1989’da; kuyu üretim ve kabuklaşma, korozyon test ve projeleri 1990 yılında başlamış, 1991 yılında bitirilmiştir. 1992 Aralık ayında da sistem başarı ile işletmeye alınmıştır.

Simav jeotermal enerji ile Merkezi ısıtma sistemi Çevre Bakanlığı tarafından 1992 yılında 5 Milyar kredi verilerek desteklenmiş; ayrıca Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan Yatırım Teşvik Belgesi alınarak Gümrük ve Fon muafiyeti tanınmıştır. Simav Jeotermal Enerji ile Merkezi Isıtma Sistemini besleyen kuyular Ej-1 ve E-10 Kuyularıdır.
Simav Halkı bu projeye inanmış ve güvenerek 1990 yıllarında 750 abone 2 yıllık ısı bedelini önceden ödeyerek projeye destek vermiştir. Çok büyük taktir ve beğeni almış ancak geçen zaman içinde, abonelerin çoğalması ile, binalarda pompaların artması ve şehir içi cam elyaf takviyeli (CTP) borularının oluşan basınca dayanamaması sebebi ile şebekelerde arızalar oluşmaya başlamış. Aboneler bunlardan dolayı bazı soğuk günlerde sıkıntı yaşamışlardır.
Sistemin yaptırılması ve işletilmesi Simav Belediyesi’nin; fizibilite, proje mühendislik montajı yerli şirketlere yaptırılmıştır. İlk yıllarda Eynal–Simav ana hat (3800mt.) cam elyaf boru ve eşanjörler ithal olup diğer bütün malzemeler yerli malıdır. Sıcak su kuyularından elde edilen bu öz kaynağımız dışa bağlılığı olmayan temiz, ucuz bir enerjidir.
Simav Jeotermal Enerji ile Merkezi Isıtma Sistemi ile zehir saçan bacalar susmuş, havaya karbondioksit, karbonmonoksit, kükürtdioksit, azot oksitlerin atılması, hava kirlenmesi, asit yağmurları olmamış temiz bir hava, temiz bir çevre, sağlıklı bir ortamda en ucuza ısıtılarak çağdaş bir alt yapı sağlanmıştır.
Sındırgı'nın Sıcak Suyu, daha ne zaman geleceği bile belli değil...

Eylül2010
DOĞA VE İNSAN,
Orman Mühendisi 
Mustafa ÇETİN



Yorum Gönder

0 Yorumlar