SINDIRGI’DA FİDANCILIK (DOĞA VE İNSAN, Mustafa ÇETİN

Hani diyoruz ya yeşil hayat için önlem alın, kendinize bakın, sağlığınızı koruyun, doğayı sevin, fidan dikin…
Bazı arkadaşlarım var Sındırgı da Özel Fidanlık kurma fikri olan. Kendi işini kurmak isteyen yetenekli, işini bilen kişiler. Sındırgı’da fidancılık gelişirken onlar için güzel şeyler oluyor.
Bölgenin en büyük Fidanlığı olan Seydan Fidanlığının burada olması hasebiyle İŞKUR kapsamında açılan ‘Fidan Yetiştiriciliği Kursu’ Sındırgı’da açılması kararlaştırılmış. Orman Köylerine istihdam sağlanması amacıyla Fidancılığın tohum aşamasından toprağa dikim aşamasına kadar geçen süre anlatılacakmış. Dünkü gazetemizde haberi yapılmıştı.
Sındırgı’da işsizlik olduğu malumdur. Küçük şehir, iş yok, yeni gelişmeler, bazı şeyler sekteye uğratılmış… vs. Hal böyle olurken Sındırgı’da tarım ise değişime uğramakta. Tarıma bağlı Fidancılık da gelişme eğiliminde.

Balıkesir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü bünyesinde 2 tanesi Sındırgı’da olmak üzere 1-Sındırgı Seydan (Alacatlı), 2-Sındırgı Sünnü (Bulak), 3-Balıkesir Merkez, 4-Edremit Dereli, 5-Dursunbey Merkez, 6-Dursunbey Gölcük olmak üzere 6 adet fidanlık bulunmaktadır.
1923’de kurulan devletimiz her şeyin devlet aracılığı ile yapıldığı zamandan, devletin teşvik ve yönlendirmeyle özel ticari işletmeleri özendirdiği bir yapıya doğru gidiyor. Belediye’nin Fuarlara teşviki, çeşitli kurumların düzenlediği kurslar, Orman İşletmenin çalışmaları, Fidanlık Mühendisliğinin çalışmaları, İlçe Tarım Müdürlüğünün, Kaymakamlığın çalışmaları ve projeleri Sındırgı’nın yeşilliği konusunda… METEM’de belki Fidancılık, tarımcılık ya da meyvecilik için bir programda açılabilir.
Umarım –ki öyle olacak– Sındırgı Tarım ve Meyvecilikte çok iyi yerlere gelecek. Türkiye’nin tütün ihtiyacının %6 sını yetiştiren bir ilçeydik. Hatırlar mısınız? Sındırgı’nın eski Belediye Logosunda tütün vardı. Eskiden benim çocukluğumda ‘Sındırgı’ da Ne Yetişir?’ sorusuna hep ‘tütün’ cevabını verirdik.
  • Ödemiş nasıl fidancılık merkezi olmuşsa Sındırgı'da Gölcük ovası dahil fidancılık merkezi olabilir. Peki Yerel Yönetimler bu konuda ne yapıyor?
  • Yaylabayır Beldesinden kimleri bu konuda bilgilendiriyoruz yada onların önünü açıyoruz?
  • Hisaralan, Alacaatlı, Yaylabayır, Kürendere köylerinde amatörce üretilen fidanlar için bir öneriniz, teşvikiniz, yerel yönetim olarak planınız projeniz var mı?
  • Şimdi Sındırgı’da Tarım ve Meyvecilik var, Nerde?
Zamanı geldiğinde (Kasım Aralık veya Nisan-Mayıs aylarında)bahçenize Meyve fidanı dikmenizi öneririm. Kendiniz için, sağlığınız için, çocuklarınız için.

Not: Bu yazı SındırgıHaber gazetesi, Doğa ve İnsan köşemizde ki eski yazılarımdan derlenmiştir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar