HAVZA YÖNETİMİ EĞİTİMİ NOTLARI

Mart 25, 2014
Havza Yönetimi konulu hizmet içi eğitim 24 Mart 2014 tarihinde Çorum’da başladı.

Çorum Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ali İÇLİ ve Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar SARI’nın açılış konuşmalarının ardından Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürümüz Hanifi AVCI açılış konuşmasını gerçekleştirmiştir.

ÇEM Genel Müdürlüğü olarak Çorum İli’nde düzenlenen 5.eğitimimize hoşgeldiniz diyerek katılımcıları selamlayan Genel Müdürü AVCI sözlerine şöyle devam etti; “Eğitime çok önem veren bir Genel Müdürlüğüz. Bizim açımızdan bu eğitimin ismi havza eğitimi olsa da asıl ismi mesleğe hazırlama eğitimidir. Konuları arkadaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda belirledik. Tekrar olmasın, aynı konular işlenmesin diye araştırma yapıp bir kısmını Afyonkarahisar’da gerçekleştireceğimiz eğitime bıraktık.”
   
ÇEM Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılında kurulan genç bir genel müdürlük olduğunu ifade eden Genel Müdür Hanifi AVCI, her ne kadar genç de olsa ağaçlandırma kültürü üzerinde kurulduk diyerek şunları söyledi; “Genel Müdürlüğümüzün birinci görevi koordinasyondur. Ormancılık, çölleşme, sel kontrol, çığ, heyelan ve çölleşmeye giden bütün sektörler konusunda koordinasyonu sağlamaktır. Plan, proje ve araştırma yapan bir Genel Müdürlüğümüz. Misyonumuz planlama, projelendirme, örnek projeler ortaya koyma ve izleme. Bunlar için bizim yazı yazmayı ve okumayı seven uzman bir kadroya ihtiyacımız var. Bundan dolayı eğitimler çok önemli. Günümüzde bilgiye ulaşmak için her teknolojiyi kullanmak gerekiyor. Geleneksel kültürü yok etmeden çağın yeni bilgisini yorumlayarak bir model ortaya çıkarmamız lazım. ÇEM Genel Müdürlüğü kurulduktan sonra bu konulara önem vermeye başladık. Zamanı verimli kullanmak lazım. Gününüzün üçte birini yeni konular üzerinde çalışarak geçirmeniz gerekir. Yoksa var olan bilgiye yetişemeyiz. Bilim çağındaki, yeni buluşların takipçisi oluruz.  Yeni şeyler üretmemiz için çok çalışmamız gerekir. Hedefiniz olmalı. Hedefiniz olmadan bir yere ulaşmak mümkün değil. Şahsi olabilir, ülkesel olabilir ama bir hedefiniz mutlaka olmalıdır. Siyasi anlamda bağımsız olmak istiyorsanız, iktisadi anlamda da bağımsız olmanız lazım. Çok çalışmanız bilgi üretip düşüncelerinizi aktarmanız gerekiyor. Bilgi üretmek hedeften geçer. Hedefe ulaşmak için personel politikanızı uzmanlık politikanızı her şeyinizi ayarlamanız lazım.”

ÇEM Genel Müdürlüğü olarak Eylem Planları yapıyoruz diyen Genel Müdür Hanifi AVCI, “Dünya ormancılığında söz sahibi olacaksak bilgi üretmemiz, başkalarına örnek olmamız lazım. Bu bağlamda her konuda uzman yetiştirmek gerekir. Var olan bilgileri analiz edip neyi iyi neyi kötü yaptığımızı araştırmamız lazım. Uygulama yaparken öğrenirsiniz. Çalışırken eğitilmeniz, yeni bilgilerle donatılmanız gerekir. Bizim çalışma alanımız arazi. Araziye çıktığımızda, doğa ile, taş ile toprak ile konuşmanız, iletişim kurmanız gerekir. Türkiye açık hava müzesi gibidir. Canlı cansız her türlü varlık bir şeyler anlatır. Onların dilini anlamamız projelerde çok önemlidir. Arazi şartları size her şeyi gösterir. Türkiye’yi tanıyın. Ekosistemi, bu coğrafyayı iyi bilmeniz gerekir. Topoğrafya haritaları size çok şey anlatır. Mutlaka yanınızda olsun” dedi.
 

Herkes yeni nesilden şikâyetçi ama ben ümitliyim, onlardan memnunum diyen Genel Müdür Avcı, “ülkemizin geleceği ile ilgili olarak seferberlik ruhu içinde odaklanmamız lazım, zaman çok kıymetli ve hepimizin gayretli çalışması gerekiyor. Bu eğitimin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
  
Havza Yönetimi konulu hizmet içi eğitim 26 Mart 2014 tarihinde sona erecek.

ARAZİ UYGULAMASI İLE DEVAM ETTİ…
24 Mart 2014 tarihinde başlayan “Havza Yönetimi” konulu hizmet içi eğitim programı 2.gününde "Çorum Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi" ile “Çorum-Osmancık-Emine Deresi Erozyon ve Sel Kontrolü Projesi” alanlarına gerçekleştirilen arazi gezileri ile devam edildi.  


“Çorum Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi“ Sahası Genel Görünüm

22.000 hektarı projelendirilmiş ve 15.000 hektar alanında uygulama yapılmış olan “Çorum Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi“ kapsamında yapılan ağaçlandırma çalışmaları yerinde incelenmiştir. Proje sahasında uygulanan teras tipi, teras aralık ve mesafeleri, ağaçlandırmada kullanılan türler, toprak işleme şekilleri, proje sahasının genel ve özel konumu hakkında projenin uygulanmasında görev alan yetkililer tarafından bilgiler verilmiştir.



Entegre havza yönetimi kapsamında, havza içerisinde yer alan tarımsal arazilerde uygulanabilecek yöntemler konusunda Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI tarafından bilgiler verilmiştir. Özellikle tarım alanlarında erozyonu önlemeye yönelik yapılabilecek tarımsal seki teraslar ve uygun toprak işlemesi sayesinde, tarımsal alandan kaynaklanan erozyonun kontrol altına alınabileceği ve bu yöntemlerle kurak ve yarı kurak bölgelerde suyun toprakta depolanmasının sağlanarak daha fazla suyun bitkilerce kullanılabileceği ve verimin artırılabileceği belirtilmiştir.





Tarımsal Seki Teraslar

Samsun-İstanbul Karayolunun güvenliğini sağlamak ve havzada bulunan Osmancık İlçesi yerleşim yerleri ile birlikte ziraat alanlarının, sel, taşkın ve rusubat birikmesinden korunması gayesi ile 1980’li yıllarda 9.300 hektarlık alanda projelendirilmesı yapılan ve 6.800 hektar sahada uygulama yapılan “Çorum-Osmancık-Emine Deresi Erozyon ve Sel Kontrolü Projesi” yerinde incelenmiştir.


Proje sahası arazi ve toprak şartları açısından oldukça zor bir saha olmasına rağmen ağaçlandırma ve yağışların tutularak sele dönüşmemesi konusunda başarı sağlanmıştır. 

Başarının sebepleri incelenerek görülmüştür ki son derece özverili bir çalışma yapılmıştır. Özellikle yeterli toprak derinliği olmayan yerlere taş kordonlar yapıldığı ve saha dışından traktörle yol kenarına getirilen toprağın çalışanlar tarafından çuvallara doldurularak, sırtta taşınarak taş kordonların arkaları doldurularak teras formu verildiği ve buralara fidan dikilerek fidanların tuturulduğu ve başarının böyle yakalandığı projede bizzat çalışan Emekli Orman Muhafaza Memuru Hasan EKEN ve traktör operatörü olarak görev yapan İrfan GÜCCÜK tarafından ifade edilmiştir.


Adı geçen personel proje uygulamasında zor şartlar altında yaptıkları çalışmaları anlatarak, çıplak köklü olarak diktikleri kızılçam fidanlarının tutma başarılarını artırmak için yaklaşık 50 km mesafede bulunan fidanlıktan fidanları günlük söktürüp selekte ettirdiklerini, özel topladıkları yosunlarla fidan ambalajını yaptırdıklarını, sahaya fidanları günlük getirdiklerini, sahada da fidanı işçiye azami gayret sarf ederek dağıtıp diktirdiklerini ifade etmişlerdir. 

Bugün aradan geçen 30 küsür seneden sonra bizim sahada görmüş olduğumuz başarının son derece özverili bir çalışmanın ve gayretin neticesinde olduğunu ve çok emek sarf ettikleri bu sahaları böyle başarılı görünce gurur duyduklarını ifade etmişlerdir.   

ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI “Çorum-Osmancık-Emine Deresi Erozyon ve Sel Kontrolü Projesi” kapsamında uygulamada bizzat görev almış ve özverili çalışmalarda bulunmuş emekli Orman Muhafaza Memuru Hasan EKEN ile traktör operatörü olarak görev yapan İrfan GÜCCÜK’e yaptıkları özverili çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür etmiş ve Teşekür Belgesi vermişlerdir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar