3. İSTANBUL ULUSLARARASI SU FORUMU YAPILDI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Su Güvenliği” ve “Suyun Hukuki Yönleri”nin  ele alınacağı “3.İstanbul Uluslararası Su Forumu” 27 Mayıs 2014 tarihinde başladı.



29 Mayıs 2014 tarihine kadar devam edecek olan “3. İstanbul Uluslararası Su Forumu”nun açılış törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Sri Lanka Su Temini ve Drenaj Bakanı Dinesh Gunawardena, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Dünya Su Konseyi Başkanı Benedito Braga (http://www.worldwatercouncil.org/), 7. Dünya Su Forumu Milli Komitesi Başkanı Jung Moo Lee, Uluslararası Su Kaynakları Birliği Başkanı Doğan Altınbilek (http://www.iwra.org/), Almanya İleri Sürdürülebilirlik Çalışmaları Enstitüsü Kurucu Direktörü Klaus Töpfer, Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Ahmet Mete Saatçı ile yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.
  
Açılışta Bakan Eroğlu, suyun hayatı idame ettirebilmenin en önemli unsuru olduğunu vurgulayarak, "Su ve orman varsa, hayat var" sloganının bunu çok iyi ifade ettiğini söyledi. Türkiye olarak fakir ülkelere yardımı görev edindiklerini de sözlerine ekleyen Bakan Eroğlu, geçen sene Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla iki buçuk milyar dolarlık bir yardım yaptıklarını, bu yardımın bir kısmıyla, 1 milyon 350 bin kişiye su temin edildiğini dile getirdi. Her yıl 250 milyon insanın su sıkıntısı sebebiyle hastalandığına vurgu yapan Eroğlu, zengin ülkelerin işbirliği içerisinde bulunup, fakir ülkelere destekte bulunması gerektiğine dikkat çekerek Türkiye’nin her türlü desteğe hazır olduğunu ifade etti.

3. İstanbul Uluslararası Su Forumu su güvenliği sorunlarına küresel çözümler getirmek ve bunların gerçekleştirilmesi için çerçeve sunmaktadır.
 Fırat-Dicle Havzası’nda yukarı kıyıdaş ülke olarak Türkiye su diplomasisi ve anlaşmazlıkların çözümlenmesi için bir merkezdir. Bu yıl, 3. İstanbul Uluslararası Su Forumu uluslararası su işbirliğinin nasıl güçlendirileceğini ve anlaşmazlıkların çözümü için kapasitenin nasıl geliştirileceğini tartışılması beklenmektedir.

Dünya Su Forumu’ndan bir yıl önce olmak üzere, her üç yılda bir düzenlenen İstanbul Uluslararası Su Forumu’nun üçüncüsü, 2015 yılında Kore’de düzenlenecek olan 7. Dünya Su Forumu’na önemli girdiler sağlamayı amaçlamaktadır. Panel konuları moderatör tarafından yönetilecek panellerden oluşacak tematik oturumlarda ele alınacak olup forumda yan etkinlikler de düzenlenecektir. Bakanlar Toplantısı’nın sonunda bir Başkan Özeti kabul edilmesi beklenmektedir. 
Forum su uzmanları, akademisyenler, bilim insanları, kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörü ağırlaması beklenmektedir. Katılımcılar, su sektöründeki diğer meslektaşları ile yüz yüze görüşerek yeni ve farklı görüşleri, yaklaşımları ve deneyimleri paylaşma, araştırmacılar, uzmanlar, hükümet yetkilileri, iş ortakları ile işbirliği kurma ve yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olma imkanı bulmaları beklenmektedir.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzce açılan stantta katılımcılara havza bazlı yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmektedir. Bunun yanında Genel Müdürlüğümüz Havza Islahı ve Arazi Planlama Dairesi Başkanı Cafer Orhan medyanın sorularını yanıtlamıştır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar