Dünyada Bir İlk: Çöpünde Gıda Oranı %10'u Geçenlere İsraf Cezası. .

Seattle Şehri (Amerika) sakinleri, belediye meclisi tarafından hazırlanan yeni kurallara göre; şehirlerde çöplerin yiyecek içermemesi için yeni bir uygulamayla karşı karşıyalar. Çevreci bir uygulamaya göre; yiyecek atıklarının azaltılması için yapılan yasal düzenlemeyle çöpün %10’undan fazla yiyecek atığı atılamayacak.


Cezalar 1 Temmuz'da, Başlayacak.
Yeni kurallara uymayan Şehir sakinleri çöp faturalarında bu ceza farkını ödeyecekler. Çöp atımında bilet kullanımı gündeme alınarak çöp atanların israfı azaltması için yapılan bu uygulamayla gıda atıklarının azaltılması sağlanacak.
Apartmanlar ve işy erleri de “Yiyecek Atıklarında %10 Kota” kuralına uymak zorunda kalacak. Buna göre kuralı uymayanlar en fazla iki uyarı alınabilecek. Uygulamanın tespit kısmında müfettişler rastgele bir şekilde çöp kutuları kontrol edecek.
Seatlle Belediyesi Katı Atık Müdürü Timothy Croll; Bu uygulamanın gıda atıklarını azalttığı, iklim değişikliğinin azaltılmasına katkı sağladığı, çöpler nedeniyle salınan metan emisyonlarının azaltıldığını savundu."

Para cezaları Seattle gelirlerini artırmak için olmadığını dile getirilirken geri dönüşümün ve israfın önlenmesi gerektiği dile getirilmektedir. Özellikle meyve ve sebze gibi katı atıkların geri dönüşmü ve kullanımını teşvik için Ankara İstanbul gibi şehirlerde de bu tür uygulamalar getirilebilir. Marketlerin atıklarının bile Belediye Çöp toplama işlerini arttırdığı söylenebilir. Bunun yanında atıkların yeniden kullanımı önemlidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar