Yıllık Halka Yardımıyla Kuraklık ve İklim Değişikliği Değerlendiriliyor

Araştırmacılar bin yıllık ağaçların halkalarından yola çıkarak yaşanan kuraklık dönemlerinin bilgilerine ulaştı.

Arizona Üniversitesi Bilim Fakültesi ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'nın (NSF) desteğiyle 4 yıl önce başlayan "Yıllık Halka Yardımıyla, Zaman ve Mekânsal Kuraklık Değişkenliği" projesinin Türkiye ayağı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından yürütüldü. 

10 ülkeden katılan bilim insanları Türkiye, Suriye, Lübnan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ürdün ve Yunanistan'da 50 farklı örnekleme alarak KSÜ Orman Fakültesi laboratuvarında inceleme yaptı.

KSÜ Orman Fakültesi, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK'ın çalışmalarıyla tamamlanan projede, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Sivrikaya ve Orman Yüksek Mühendisi Muzaffer Ketmen ana yürütücü olarak görev aldı.

"Kaynaklardan araştırıldığında bu dönemin çok kurak ve yangınlarla geçtiğini öğrendik. Halka metodunun doğruluğu da bir kez daha kanıtlanmış oldu" açıklamasında bulunan Touchan, 1660'ın çok kurak geçen bir yıl olduğunu da tespit ettiklerini belirtti.

Bu konuda yapılan tarihsel araştırmalarda dikkat çeken iki kitap çalışmasınıda yayımlamıştık. Bununla ilgili kitaplar tıklayınız tarihsel kaynaklarla iklim değişikliği ortaya konulmuştur. Ağaçların halkalarıyla yapılan iklim değişikliği ile tarihsel araştırmalara göre iklim değişikliği birlikte değerlendirilmelidir.
Link: http://www.istanbulajansi.com/haber/20652/Arabalar-sohbet-edecek.html#.VLOBiyusVrU

Yorum Gönder

0 Yorumlar