Manisa Taysun Çölü Artık Çiftçiye Zarar Vermiyor

Yaklaşık 20 yıl önce ABD yapımı ünlü TV dizisi Genç Indiana Jones (The Young Indiana Jones) dizisinin çöl sahnelerinin çekildiği alan olan Manisa'nın Saruhanlı ilçesinin Beyoba Bozoba Kumkuyucak yakınında arazi ormana dönüştürüldü.

Kumkuyucak beldesi ile Akhisar'a bağlı Sazoba köyü arasındaki Kumçay yatağı sahili Rüzgar Erozyonu Kumul Saha Çalışmaları kapsamında 1996-2002 yılları arasında dikilen fidanın büyümesiyle orman haline geldi.

Gördes dağlarından doğan Kumçay'ın Akhisar ve Saruhanlı'dan geçtikten sonra Manisa'da Gediz Nehri'yle birleşip İzmir'den Ege Denizi'ne dökülüyor. Kumçay'ın asırlar boyu taşıdığı kumların Kumkuyucak ile Sazoba köyü arasından geçen bölümde biriktiğini, burada rüzgarın da etkisiyle bir kumul hareketinin oluştuğunu, bu erozyonun bölgedeki tarım arazilerini tehdit etmeye başladığını da söyleyebiliriz. Erozyona karşı 250 bin fidan dikildiğini belirtmek lazım. Söz konusu çalışma kapsamında bölgeye 196 bin fıstık çamı, 34 bin yalancı akasya, 10 bin okaliptüs, 5 bin badem ve 4 bin 500 adet Kıbrıs akasyası fidanları dikilmişti. Fidanlar büyüyüp şuan ağaç haline geldi. Çöl olmaktan kurtarılan alan ormana dönüştü. Eskiden bu bölgeden toz ve topraktan geçemezdik. Şimdi dört bir yanımız ağaçlarla kaplandı.
Bu araziye ismini veren Prof. Dr. Alaettin Taysun hocanın yaptığı değerlendirmeler ve hava fotoğraflarıyla yaptığı sunumda 1948’lerde mevcut olan bölgedeki kumul hareketlerini gösterdi. Hava fotoğraflarında çok belirgin olan hoca, bu alanda yaptğı çalışmalarla bilinmektedir. Taysun, bir dönem çok popüler olan ABD yapımı Genç Indiana Jones adlı TV dizisinin bazı sahnelerinin yaklaşık 20 yıl önce bu bölgede çekildiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: ''Dizinin bazı bölümleri, 20 yıl önce çölleşmeye yüz tutarak, Afrika çöllerini anımsattığı için bu arazide çekilmişti. O yıllarda gençtik. Genç Indiana Jones dizisinin çölde geçen bölümleri, atlı kovboyların savaş sahneleri bu alanda canlandırıldı. Dizinin o bölümlerinde Sazoba köyünden birçok kişi figüran olarak rol almıştı.'' Taysun, 1988 ile 1989 yıllarında Manisa'nın Gölmarmara ilçesine bağlı Tiyenli ve Değnekler köyleri ile Kumkuyucak arasında kalan 297 hektarlık alanda da erozyonla mücadele çalışması kapsamında ağaçlandırma yapıldığını, burada da olumlu sonuç alındığını sözlerine ekledi.

Bu alanda ormancılık çalışması yapan ormancı meslektaşlarımızı yad ediyoruz.








Yorum Gönder

0 Yorumlar