Ormancılık Teşkilatına Yeni Bir Soluk Verme Çalıştayı

Ormancılık teşkilatının en güzide kurumu Orman Genel Müdürlüğü uzun yıllardır ülkemize hizmet etmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza bağlı olmakla ve orman mühendisi kimliğimle gurur duyduğum ve meslektaşlarımın arkadaşlarımın çoğunun çalıştığı sevdiğimiz bir kurumdur. Bunun yanında çoğu meslektaşımızın hayallerinde olan bir kurumdur.

bilindiği gibi OGM yeni bir soluk vermesi anlamında yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Nacizane bende özel sektörde 3 yıl bu kurumla çalıştım ve orman işletme şefliklerinde yattım kalktım. azıcık bir şey biliyorsam onları da kaleme alarak katkı vermek istedim.
  1. Kariyer uzmanlığı/uzman yardımcılığını tüm kurumlar kabul etti, eninde sonunda OGM'de de yer bulacak; OGM'de zaten var olan uzmanlık anlayışı kariyer uzmanlığı kadrolarının yanmaması şeklinde, kariyer uzmanlığının alt yapısını kurarak kendine yer bulmalıdır. Şeflik yapmamış adamı uzman yapamayız deniliyorsa bile hazırlanan mevzuatla bu konu aşılabilir.
  2. sivil toplum bu çalıştayda olduğu gibi etkin katılımı önemli, bana bunu soruyorlar neden yokuz bu çalıştayda?; 
  3. Şefliklerin alt yapısı güçlendirilmeli; 
  4. Araştırmaları OGM'den bakanlığa verilmeliki bilim ve araştırmaya daha özgür zemin verilmeli, AfroAvrasya'da neden güçlü bir yarıözerk siviltoplum resmi kurum oluşturamadık kendimize sorulmalı ki CİFOR güzel bir örnektir, OGM bu konuda güçlü bir aktördür.
  5. Bakanlık düzeyinde Tarım Çevre ORman birleşirse şaşırmam projeler araştırmalar bu yönde gelişmeli hazır olmalı fakülteler dahil; 
  6. ODDÜ'ye orman fakültesi, açıktan ormancılık myo, yeni fakülteler yerine alt yapıyı güçlendirecek çalışmalara geçilmeli ve OGM bu alt yapıyı güçlendirirken etkin bir rol almalıdır.
  7. Şefliklerden bilmem ne cetveli istemektense sistemlerden elde edilecek uygulamalara geçilmeli;
  8. Havza Rehabilitasyon Projeleri bu ülkenin geleceğinde önemli kim ne derse desin nasıl bir yön verirse versin diğer kurumlarla uyum anlamında ve kalkınmada önemli bir faktör olduğu bilinmelidir. OGM yeniden yapılandırılacaksa bu gerçeği göze almaktan vazgeçmemelidir.
  9. Ormancılıkta Bilgi Sistemleri giderek önemini arttırıyor, Göktürk uydusu ormancılığı ne kadar ilgilendiriyor hala merak ediyorum.
Çalıştay ormancılığımıza hayırlı olsun.



Yorum Gönder

0 Yorumlar