Kanal İstanbul'un Muhteşem Ormancıları Botanikçileri Çevrecileri Başlıyoruz Efendim

Kanal İstanbul güzergâhı ve güzergâhta yapılacak yeni yerleşim birimleri ile rezerv alanlar netleştiğini biliyoruz. Kanal İstanbul, Küçükçekmece - Başakşehir - Arnavutköy hattında olacak. Bu yeni boğazda kültürel değerlerle bezenmiş o Canım İstanbul Boğazının büyülü atmosferi yeniden oluşturulabilir. İstanbul Fatih ormanını geçmiş zamanda ormancılık teşkilatıyla tanzim eden Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği bünyesinde yaptığımız "Yeşil Kültür ve Şehir Ziyaretleri" notlarından bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.

Kanal İstanbul oluşturulurken biz ormancılara güzel bir iş düşüyor. Kanal İstanbul 35-40km'lik uzunluğu ile muhteşem olacağı aşikar. İki yakada oluşan yeni şehrin atmosferi, yeşil manzarası, kent ormanları, şehir parkları, yeni vadileri, bahçeli evleri,...

  • Yeni boğazın iki yakasında oluşan ve İngiliz bahçesine, Fransız evlerine ve hatta Babilin Asma Bahçelerine taş çıkartan milli geleneksel Türk Bahçeli evleri hangi orman manzarasına bakacak?
  • Peki Kanal İstanbul ile oluşan yeni boğazın Türk Bahçesindeki yalılar hangi ağacın ahşabından yapılırsa daha nefis olur? Bu evlerin balkonları nasıl olsun, hangi botanikçi bunu diyecek bize?
  • Ormancılardan ve Botanikçi bir heyet, İstanbul kanalın iki yakasındaki semtlere verilen isimlerden yola çıkarak (Mesela yeni Fındıklı'da bir fındık bahçesi, yeni Beykoz'da bir cevizlik, yeni Paşabahçesinde bir Türk bahçesi vb.) flora düzenlemesi yapacaklar mı?
  • Kent ormanlarında rengarenk büyülü bir manzara, sarhoş eden bir rahiha, kuş cıvıltısından ve su şırıltısından mübhem bir atmosfer sadece ve sadece hayal değil... 
  • Biz ormancılar, çevreciler, botanikçiler, ziraatçiler, peyzajcılar, kültürel bahçe uzmanları bunu başarabiliriz. Kanal İstanbul yeni projelerle bizi bekliyor olacak, teknik ve kültürel bilgimizle hazırmıyız?


Kanal İstanbul'un Muhteşem Ormancıları, Botanikçileri, Çevrecileri Başlıyoruz Efendim.

Not: Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği ve Bilge Nesil tarafından yapılan Yeşil Kültür ve Şehir Ziyaretleri programları devam etmektedir.
Ayrıca bu yazı Sayın İskender Pala'nın ilgili yazısından esinlenerek kaleme alınmıştır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar