Saksılarla İlgili Birkaç Sıra Dışı Bilgi

Kentlerde yeşile yakın olmak gibisi var mı?
Belki saksıda belki balkonda belki de küçük bir bahçe köşesinde neden kendi yeşilinizi üretmiyorsunuz? Biraz size bu konu hakkında yeni öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum. 

Saksıların derinliği lavanta, ortanca, biberiye veya mevsimlik çiçekler (begonya, sardunya, kadife, petunya, camgüzeli ) ve bitkiler için en az 20 cm genişlik 25-35 cm derinlikte olmalıdır.

Çiçeklerinizi ağaçtan yapılmış saksıya dikerseniz, bitkiyi güneşten daha iyi muhafaza edebilirsiniz. Yani saksı güneş sıcaklığını en az geçiren yapıda olmalıdır. Devamlı yeşil kalabilen bodur çam, top mazı, spiral, leylandi gibi fidanlar ise daha geniş daha derin (30x30x50) saksılara dikilmelidir. Her ne kadar saksınız büyük de olsa balkonda su çok önemli.


Hatırınızda bulunsun! Çiçekleri dengeli gübreler ve iyi beslerseniz çiçeklenme, gövde ve yaprak gelişimi güzel olur. İyi bir gübrede fosfor oranı %15-22, azot oranı %10-15, potasyum oranı da asgari % 5-10 düzeyinde olmalıdır. Canlı dokularda az da olsa mutlaka bulunması gereken iz elementleri ise %1-2 oranında yeterlidir. Kaliteli bir toprakta %30 torf, %10 ponza, %20 yanmış ahır gübresi ve %40 bitkilerden elde edilen toprak bulunur.


Yorum Gönder

0 Yorumlar