Geleceğin En Önemli 3 Konusu

Her sene sonunda geçen seneyi de değerlendirerek zihnimi geleceğe yönlendirmeye çalışırım. Ülkemizin Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023, İstanbul'un Fethinin 600. yılı olan 2053, Malazgirt Zaferinin 1000. yılı olan 2071 hedeflerine ulaşmak için geleceğin konularında çalışmak ve üretim yapmak zorundayız. 

Gelecekte hangi konular, bilimler ve yatırım öncelikleri önemli olacak? Yazı dizine başlıyoruz.

Enerjinin Sürekliliği konusu son dönemin yani bilişim çağının en önemli konusu diyebiliriz. Tüm sektörler neredeyse sürdürülebilirliklerini enerjinin var olmasına bağlı. Enerji ya olmaz ya da güvenliği tehlikeye girerse… Hatta bu konuda şu söz enerjinin önemine vurgu yapar; “Ülkelerin dış politikaları enerji stratejilerine bağlıdır.” Buradan şunu söylemeden etmeyelim; çalıştığınız sektör henüz enerjiyle ilgili herhangi bir şey hala yapmıyorsa, sektörünüzü enerji konularına yönlendirin.

Gıda ve Su Güvenliği konusu tüm zamanların en önemli konularından biri olmaya devam ediyor. Arazilerin üretime dâhil edilememesine sebep olan arazi Tahribatı, çölleşme, göçler nedeniyle terk, erozyon, iklim değişikliği, kuraklık,… gibi etmenler biran önce kaldırılmalı. İnsanoğlu çalışmalara devam ediyor. Son olarak Mars toprağı tarıma elverişli olduğunu tespit eden Hollandalı bilim insanları, NASA’nın geliştirdiği Mars toprağına benzer toprakta ürün yetiştirmeyi başardı. Test edilen ürünlerde sağlığa zararlı metaller bulunmadı. Bilim insanları uzayda yeni toprak ve su keşfederken siz de atalarımızdan kalan ve üretim yapılması gereken topraklarınızı ve suyunuzu değerlendirin. Bir an önce köyünüzdeki arazilerde üretim yapın. Ya fidan dikin meyve ağacı olsun ya fide dikin sebze olsun. Her sene 10fidan dikme kampanyası yapın kendinize...

Bilgi çağından akıl çağına geçerken Bilişim Sektörü Yapay Zekâ, Sanal Gerçeklik ve Siber Güvenlik konuları üzerinde çok duruyor. Yapay Zeka yani robot teknolojisinin bir üst seviyesi geleceğin konularından biri olacaktır şüphesiz. Yapay zekânın yazdığı roman neredeyse edebiyat ödülü alıyordu. Yapay zekanın yazarlığını yaptığı ve Konpyuta Ga Shosetsu Wo Kaku Hi (Bir Bilgisayar Roman Yazdığı Zaman) ironik adlı eser, 3. Nikkei Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülleri’nde birinciliği kazanmasa da ödüle yaklaştı. Bu olay 2016’ya damgasını vuran gelişmelerden oldu. Robot teknolojisinin yeni alanı yapay zeka kendini geliştiriyor. Öğrenen robotlar çıkıyor. Siber güvenlik cebinizdeki telefon veya hayatınızdaki tüm akıllı cihazlar/sistemler ile hayatımızın en önemli parçası haline geldi. Nesnelerin interneti ile bu güvenlik üzerinde daha da durulacaktır.

Enerjinin Sürekliliği Konusu, Gıda ve Su Güvenliği, Yapay Zekâ/Sanal Gerçeklik Ve Siber Güvenlik geleceğin en önemli 3 konusu olacak.

Bir sonraki yazılarımız “Gelecekte Hangi Bilimler Önemli Olacak” ve “Gelecekte Hangi Yatırım Öncelikleri Önemli Olacak” şeklinde olacaktır.

Mustafa Çetin




Yorum Gönder

0 Yorumlar