Kaplıca Baldo ve İğne Oyası Şehri Gönen

Gönen Balıkesir’in bir ilçesidir. Balıkesir’e 104 km uzaklıkta olup Bandırma ve Edremit'ten sonra çevre ilçelerden 3. büyük ilçedir(73 bin) ve Bandırma’ya 45 km uzaklıktadır. Milattan sonra 2. yüzyılda Şehrin adı 'thermi' mi yani "sıcak su şehri" olarak geçmektedir.

Gönen, Kaplıca ve baldo pirinç şehridir.

İlçe arazisi, genellikle ovalık ve dağlıktır. İlçe merkezinin, deniz seviyesinden yüksekliği: 33 metredir. Kaz dağlarından doğarak, ilçe merkezinden geçen “Gönen çay”ı, Marmara Denizine dökülür. Kaplıca sularının oranının yüksek olması nedeniyle, bu sular gerek şifa bulmak amacıyla ilgili tesislerde kullanılıyor ve gerekse, Gönen ilçesi içindeki 2500 civarındaki konutun ısıtma işlevlerinde jeotermal enerji olarak kullanılıyor.

TARİH KÜLTÜR
1877 yılları arasındaki Osmanlı-Rus savaşı sonrasında ise, #Balkanlar ve #Kafkaslardan gelen çok sayıda Türk göçmen, bu yöreye yerleştirilmişlerdir.

Ömer Seyfettin, 1884 yılında Gönen’de doğmuş, çocukluk ve gençliğinin ilk dönemleri burada geçmiştir. Bunun sonucunda ise: her yıl, Mart ayının ilk haftasında “Ömer Seyfettin Kültür Sanat Haftası” düzenlenmektedir.
Bölgede 1885 yılında Belediye teşkilatı kurulur. 1920 yılındaki Yunan işgali, 1922 tarihinde sona erdirilir. 1953 yılında ise Gönen’de büyük bir deprem meydana gelir ve 300 civarında insan ölür.

NEREYE GİDİLİR?
Ekşidere Dağ Ilıcası (Termal Turizm Merkezi):Gönen merkezine 10 km uzaklıkta Ekşidere köyünde bulunmaktadır. Deliçal Dağının eteklerinde yer alan bu kaplıcanın en önemli özelliği şifalı sularının hiçbir işlem görmemiş olmasıdır. Eşkidere Dağ Ilıcasına 2 km uzaklıkta Soğuk Su Ilıcası bulunmaktadır. Güzellik kaplıcası olarak anılan bu kaplıcanın suyu cilt ve romatizmalı hastalıkların tedavisinde etkilidir. Ayrıca yüzdeki sivilce ve kırışıklıklara da iyi gelmektedir.

Gönen Şehir Parkı: İlçe merkezinde bulunan park; 1953 yılında depremden sonra burada taşınan tarihi mezarlığın yerine yapılmıştır. Gönen çayının aktığı ve içinde asırlık çınar, söğüt, ıhlamur ve kestane ağaçlarını barındıran muhteşem bir parktır. Tüm termal tesislerin, pansiyonların, yöreye özgü iğne oyalarının satılan tezgahların ve yürüyüş yollarının bulunduğu görülmesi gereken bir parktır. Yemyeşil bu parkta keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Dereköy Vadisi; Bandırma Gönen arasında Dereköy de ki Yeşil Vadide güveçte balık keyfi yapılabilir ve temiz oksijenin den faydalanabilir.

NE ALINIR?
Oya Pazarından; IĞNE OYASI
Dantel, kasnak nakışları vs. gibi elişleri yanında, sadece iğne ile yapılan ve muhteşem el emeği, göz nurun ve özveri isteyen sanat ürünleridir.

GÖNEN BALDO PİRİNCİ:
Baldo, iri ve dolgun taneli pirinç anlamına gelmekte ve Ilık suda yetişirmekte zengin toprakları sevmektedir.

NE YENİR?
🍲höşmerim tatlısı
🌲Güveçte kaşarlı alabalık
🧀Kelle peyniri


Yorum Gönder

0 Yorumlar