İklim Değişikliğine Uyum Nasıl Sağlanır?

İklim değişikliğinin sonuçlarına uyum sağlamak için altyapı yatırımı, ekipman tedariği, bilgi- veri üretimi ve organizasyon ile olur.

Iklim değişikliği sonucu pek çok noktada ekonomik olaylarda ve yaşam koşullarına büyük değişiklikler olacaktır. Zaten sonuçlar, iklim değişikliğine uyum hareketini kabul ettirecektir.

İklim değişikliğine uyum çerçevesinde ülkeler ve kurumları birbirleri arasında kazan-kazan stratejisini denemelidir. Örneğin yeryüzünde eşit dağılmayan kısıtlı suyun sürdürülebilir kullanımı için sağlam altyapı tesisleri inşa edilmeli, tasarrufu ve adil kullanıma imkan veren ileri teknolojik ekipman tedarik edilmeli ve bilgi- veri üretimi sağlanmalıdır.

Yollar Köprüler tüneller sulama tesisleri tren yolları barajlar daha fazla fırtına sel, taşkın, çığ, heyelan, orman yangınları, kuraklıkla baş edebilecek şekilde tasarlanmalıdır.

Su tasarrufu anlamında küçük göletler tesis edilmesi, çatı suyunun depolanması, yağmur suyunun depolanması ve kullanılması bu konuda ki çalışmalardır.

Iklim değişikliğine uyum çerçevesinde Fransa'nın ısı dalgası planında ele almak gerekir. Yaklaşık 15000 kişinin ölümüne sebep olan 2003 sıcaklık dalgası ardından yani (Fransa tarihinde kaydedilmiş en sıcak 3 ay) Fransız hükümeti 4 farklı noktada müdahalede bulunacağı plan hazırlanmıştır. Halkı bilinçlendirme faaliyetleri, uyarı mekanizmaları, müdahale (Tıbbi ve sosyal), Uygulama ekipleri kurulmuştur.

Sıcak dalgaları Sık ve sert olması ile görülen iklim değişikliği şehirlerde etkisinin daha da çok göstermektedir. Toronto Kanada'da yaşayanlar için sağlık tehlikeleri oluşturmaya başlamıştır. Sıcak dalgalarında sıcaklık kaynaklı hastalık ve ölümler uzun ve partikül maddelerin konsantrasyonun dan kaynaklanan akciğer hastalıkları gibi sıcak havalarda daha kolay yayılan enfeksiyon hastalıklarında risk artışı da görülmektedir. Bu sebeple şehir ormanları adalarını etkisini azaltmak da gerek ağaçlandırma ve çatılar yeşil yeşillendirmek suretiyle buharlaştırma sağlanmaktadır. Aslında bu enerji maliyetlerini düşürmektedir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar