Antik Su ve Kanalizasyon Sistemleri

Künk, pişmiş toprak veya betondan imal edilen dairesel kesitli su borusudur. Aynı zamanda yeni ismiyle büz de denilir. Künk daha çok pişmiş topraktan - çömlek- yapılan antik çağlarda kullanılan suları kapalı taşıma sistemi için kullanılır.
Genellikle su iletim hatlarında, özellikle de atık su iletiminde kullanılır. Betondan ya da pişmiş kilden yapılmasının en yaygın amacı;
  • Güneşle teması önleyerek herhangi bir bitkisel oluşumu önlemek,
  • Suyun aşındırıcı etkisine karşı dayanıklı bir yapı oluşturmaktır.

Bu fotoğraflarda gördüğünüz binlerce ve yüzlerce yıl önce kullanılan kanalizasyon sistemi ve bu sisteme temiz su taşıyan boruların halen ayakta durması, o dönemde altyapının çok gelişmiş olduğunu gösteriyor. Bunların halen bozulmadan ayakta kalabilmesi ise ayrı bir ilginç nokta. 

Fotoğraflar arasında 5. yüzyıla ait bir latrina (umumi tuvalet) sistemi bulunmakta, sistemin tabanının ise 1. yüzyıl Roma mezar taşlarından oluşmuş, oturma alanları ahşap olduğu için bugüne kadar dayanmamış ama gerek duvarları gerek taban taşları gerek kanalizasyon yapısı ve temiz su kanalı olduğu gibi duruyor. Toprağın altından derin bir kanalizasyon yapısı var. Bu sayede kötü koku ve atıklar bu sistem sayesinde başka yere taşınıyordu. Bu sistemlerin yüzlerce yıldır hiç bozulmadan ayakta kalması ayrı bir ilginçlik.


x















Yorum Gönder

0 Yorumlar