SİVRİSİNEKLER KONUŞUR MU ?

Geçen hafta Cornell Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki üç araştırmacı sivrisineklerin konuştuğunu doğruladı. Science dergisindeki bilim insanları, sivrisineklerin birbirlerine yaptıkları çiftleşme çağrılarına ilişkin sesleri yüksek seviyede kaydetmeyi başardıklarını duyurdular. 

Sivrisinek tehdidini ortadan kaldırmak için bir süredir böcek öldürücü kimyasallardan daha güvenli ve ucuz yollar araştıran Dr. Morton C. Kahn, William Celestin ve William Offenhauser’ın zihninde bu canlıları tuzağa düşürüp düşüremeyecekleri sorusu belirdi. Bu merak ise beraberinde bir başka soruyu doğurdu: Acaba sivrisinekler birbirleriyle iletişim kurabiliyor mu?

İnsanlar, kanatlarının tiz vızıltıları dışında, sivrisinek türlerinin farklı bir ses çıkarmadıklarını düşünürler. Ancak en sinir bozucu türlerden dördünü - Anopheles quadrimaculatus (sıtma), Aedes aegypti (sarı humma), Aedes albopictus (dang) ve Culex pipiens (New Jersey) – alıp mikrofon ve ses yükselticilerle donanmış bir kafeste tutan Cornell araştırmacıları bunun hiç de böyle olmadığını kanıtladı. Sivrisineklerden şaşırtıcı şekilde kuş seslerini andıran bir ses çeşitliliği duyulduğunu söylediler. Bu tespit aynı zamanda sivrisineklerin, insan işitme duyusunun orta aralıklarında ses seviyelerine sahip olduğunu ortaya çıktı. (Saniyede 250 ila 1.500 döngü frekansları). Dişilerin sesleri bağırtı şeklindeyken erkek seslerinin ince ve tiz olduğu tespit edildi. 

Araştırmacılar bu seslerin sivrisineklerden nasıl çıktığını anlamada hala yetersizler; ancak bu canlıların birbirlerine yaptıkları çiftleşme çağrılarını,  uyarı veya kızgınlık çağrılarından ayırt edebilmenin mümkün olduğunu söylüyorlar. Yine araştırmalara göre sivrisineklerin asla kendi kendilerine konuşmadıkları, ancak iki veya daha fazla sinek bir araya geldiğinde birbirleriyle hararetli şekilde gevezelik ettikleri saptandı. Bir dişi seslenişinin onu duyan erkek sivrisineklerce koro şeklinde toplu bir yanıt almamasının neredeyse imkansız olduğu eklendi. 

Şu anda sivrisineklerin bir dizi fonograf kayıtlarına sahip olan bilim insanları, yakın zamanda bu seslerin sivrisinek tehdidini ortadan kaldırma mekanizması olarak kullanılıp kullanılamayacağına yönelik alan testleri üzerinde çalışıyorlar.

Orijinal Makaleden çeviridir.
Orijinal makale için: 
http://content.time.com/time/subscriber/article/0,33009,775605,00.html


Yorum Gönder

0 Yorumlar