Tuz Gölü Aral Gölü'nün Kaderini mi Yaşayacak?

Konya, Aksaray ve Ankara illerine sınırı bulunan ve “Yüzölçümü (km²): 1300 km²” bakımından ülkemizin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü içerisinde “Tuzlu Su” bulunmaktadır.

 Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir. Bu çukurluk tektonik hareketlerle oluşmuştur. Tuz Gölü'nün içinde bulunduğu çukurluk doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir. Daha az yağışlı iklim koşullarında gölün yüzölçümü küçülmüştür. Türkiye'nin en büyük göllerinden olan Tuz gölü zamanla daha da küçülmesiyle orada yaşayan popülasyon ciddi tehlike altındadır.


NASA, sosyal medya hesapları üzerinden paylaştığı gönderide Tuz Gölü'nün ürkütücü durumunu gözler önüne serdi. Fotoğrafta göldeki su miktarının son 33 yılda çok ciddi derecede azaldığı görülüyor. Kuraklık, aşırı su kullanımı, buharlaşma, Tuz gölünü kurutuyor.

İklim değişiklikleri ve özellikle yanlış insan müdahaleleri nedeniyle oluşan kuraklıklar, dünyamızın doğasını bozuyor ve geri dönülemez sorunlara neden oluyor. Türkiye'de bulunan birçok doğal alan da bu durumdan kötü bir şekilde etkilenerek durumun ne kadar içler acısı olduğu görülüyor.

Dediğimiz gibi ülkemizin en büyük ikinci gölü olan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Tuz Gölü de kuraklıktan etkilenen alanların başında yer alıyor. Tuz gölün flamingolar gibi bazı kuş türlerinin üreme ve beslenme alanıdır; Kuruyan Tuz gölü, yavru flamingoların toplu ölümüne sebep olmakta. Uzmanlar, gölün çekilme oranının kuraklık sebebiyle %65’e yaklaştığını, gittikçe küçüldüğünü ve çiftçilik faaliyetlerine bağlı sulama konusunda oldukça dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor. Şimdi de NASA, Twitter hesabından paylaştığı fotoğraflarda Tuz gölünün korkutucu durumunu bir kez daha gözler önüne seriyor.


Tuz gölünün durumu Aral Gölü'nü hatırlatıyor. Aral gölü kapalı havza özelliği gösteren bir göldür. Özbekistan ve Kazakistan arasında yer alan Aral gölü önceki yıllarda 68.000 km² yüzölçümüyle Asya’nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetti. Aral gölünün kurumasıyla çölleşen arazinin kumları ve tuzlar rüzgar sebebiyle diğer tarım arazilerini tehdit etmeye devam ediyor.






Yorum Gönder

0 Yorumlar