Yeşil Orman Okulu’ndan Çevre, Doğa Ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğünü Ziyaret

Yeşil Orman Okulu AB Sivil Düşün programı kapsamında Hayvan Hakları Rehberi hazırlamıştı ve basılmıştı. Bu rehberin yayım ve dağıtımı için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan biri de Jandarma Asayiş Başkanlığı bünyesinde Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimleri genel merkezini ziyaret oldu. Ziyaret ile projejenin yaygın etkisini arttırıcı toplantı yapıldı.

Ikili işbirliği, hayvan hakları eğitimi, iklim değişikliği konusunda müfredat çalışmaları, yeni yayınlar konusu görüşüldü.

Bilindiği gibi Emniyet ve Jandarma teşkilatı bünyesinde Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimleri kuruldu. Bu birimler çevrenin ve ekolojik dengenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre bilincinin geliştirilmesi, çevre suç ve kabahatleri ile ilgili görevleri yerine getirmektedir. Bu birimlere kırsalda hizmet veren Jandarma bünyesinde “tim” ve yerleşim birimlerinde hizmet veren Emniyet bünyesinde “ekip” denilmektedir.

  •  Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimleri 81 ilde 2.500 personel ve 171 tam donanımlı araç ile çalışmalarını sürdürüyor.
  • HAYDİ Hayvan Durum İzleme Mobil uygulaması ile çevre, doğa ve hayvanlara yönelik işlenen suçlarla daha etkin mücadele edebilmek ve vatandaşlarımızın da bu mücadeleye ortak olabilmesi amaçlandı.
  • HAYDİ uygulamasını bugüne kadar 167.200 kişi cep telefonuna indirdi. Uygulama üzerinden gelen 27.758 ihbara anında müdahale edildi.
  • Doğaya zarar veren, hayvanlara eziyet eden 1.300 kişiyi yaklaşık 5.5 milyon TL idari para cezası uygulandı.
  • Türk Ceza Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanununda yer alan adli suçlar ile ilgili 2 binin üzerinde şahsa yönelik işlem yapıldı ve adli mercilere sevk edildi.

Yeşil Orman okulu olarak bu Koruma Birimleri için Hayvan Hakları Rehberi hazırladık ve İklim Değişikliği Okulu (www.iklimokulu.com) için bir çalışma hazırladık. Bu yayınlara web sayfamızdan bakabilirsiniz.

Kaynak;https://www.jandarma.gov.tr/haydi-uygulamasi-sayesinde-27-bin-758-ihbara-aninda-mudahale-edildi-merkezicerik, Erişim Tarihi; 13.12.2021.

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi Bilgi; https://balikesir.jandarma.gov.tr/cevre-koruma-timi



Yorum Gönder

0 Yorumlar