Anaokulları Bahçelerinde Olması Gereken 5 Peyzaj Çalışması 

ÇOCUKLARIN ÇEVRE HAKKI İÇİN OKUL BAHÇELERİ

Okul bahçesinin özellikle oyun çağındaki çocuklara öneminden dolayı  çıktığımız yolda Sağlam Bağışıklık İçin Dayanıklı Okul Bahçeleri projesinde Anaokulları için Peyzaj Rehberi kitabını hizmetinize sunduk. 

Şimdi de Anaokulları Bahçe İzleme (ABİZ) ile çocukların sağlıklı ve güvenli bir çevrece eğitim ve yaşama hakkını savunan yani kısaca çocukların çevre hakkını savunuyoruz. Bu projemizle ilk çalışmaları tamamlamak üzereyiz.

Şimdi gelin kısaca anaokulları bahçe peyzajı için temel prensipleri ve 5 temel maddeyi ele alalım.

1. Açık Hava Sınıfı; bu sınıf masal ve hikâye atölyesi, parmak oyunları, açık hava atölyeleri gibi çalışmalar için önemlidir. Keza yine açık havanın ve güneşin bağışıklığı kuvvetlendirdiği konusu malumdur. 

2. Çimenlik Alan; su etkinlikleri, alet kullanma etkinlikleri ve çocukların doğa ve toprak ile direkt teması için en az 3 metrekare çimenlik bir alanın olması yeterlidir. 

3. Geniş Yapraklı Ağaçlar; mevsimin incelenmesi, kuş yuvalarının yerleştirilmesi, dal yaprak palamut gibi materyaller ile çalışma yapılabilmesi için bahçede yapraklı bir ağacın olması tavsiye edilir. 

4. Oyun Şekilleri, Duyu Yolu, Hakim Yürüyüş Yolu; okul bahçelerinin faydalı kullanılabilmeleri için yerde doğal materyallerle yada çizim ile oyun ve matematik şekilleri olmalıdır. Diğer yandan okul bahçesinde çepeçevre kuşatan yürüyüş yolu olması tavsiye edilir.

5. Sebze Bahçesi; bu tasarım permakültür çalışmalarına imkân tanıdığı gibi yükseltilmiş sebze yatağı, bostan, kompost, malçlama gibi çalışmaları da imkân verebilmelidir.


“Çocukların çevre hakkını ihdas etmek için sırasıyla hazırlanan bu 5 madde önemlidir.”








Yorum Gönder

0 Yorumlar