Liderin kendini gözden geçirmesi

İyi lider diye bir şey yoktur. Bir kurumda ekiplere liderlik ediyorsanız hata yapabilirsiniz. Bazen bunlar büyük hatalardır. İyilik mümkün olmasa da fazla sayıda büyük hata güvenilirliğinize mal olabilir. Güvenilirlik sıkıntısı çeken bir liderseniz durumu tersine çevirmek zor olabilir, özellikle de siz ve ekipleriniz performansınızdan memnun değilse.

Bu durumu tersine çevirmek istiyorsanız atabileceğiniz bazı adımlar var:

1. İçinize bakın ve kendinizi keşfedin

Kendinizi diğer insanların standartlarına göre yargılamadan önce içinize bakın. Performansınız hakkında çok kötü hissediyorsanız bile bunu kafanızda döndürmeyin ve ara verin. Olumsuz düşüncelere kapılmak ve “böyle yap(ma)saydım” diye düşünmek ve geçmişle ilgili farklı senaryolar kurmak kolaydır. Ancak, bu düşünceler uzun vadede karar almanıza ve değişiklik yapmanıza yardımcı olmayacak. Sürekli düşünmek problemleri olduğundan daha büyük ve başa çıkılamaz gibi görmenize neden olur. Zihninizi meşgul eden bu düşüncelere zaman sınırı koyun. Bunun için bir kronometre kullanmanızı öneririm. Kendinizi nasıl değerlendirdiğiniz, diğer kişilerin liderliğiniz ve işinizle ilgili düşüncelerinden etkilenebilir. Dolayısıyla durum hakkında uzun uzadıya düşünerek netlik kazanmayacaksınız. Danışanlarıma geçmişi düşünmeye 10 dakika ayırmalarını öneriyorum. Bu süre bittiğinde devam etmeli ve çözüm aramalısınız.

2. Ara verin

Bazen belirgin bir ara vermek iyi gelebilir. Ara vermek için vaktiniz varsa zihninizi boşaltmak için kısa bir yolculuğa çıkın. Bunu yapamıyorsanız, bir sonraki en iyi etkinlik yürümektir. Bir podcast veya sesli kitap dinlemeden yürüyüş yapın. Danışanlarıma günde bir kere sessiz ve az uyaranlı bir ortamda serbestçe ve yavaşça yürümelerini öneriyorum. Çevrenizdeki ağaçlara, evlere ve manzaralara bakın. Zihninizi serbest bırakın ve düşüncelerin akmasına izin verin. Daha iyi bir lider olmak ve alınacak aksiyonlarla ilgili içgörüler kazanabilirsiniz. Yürürken bu düşünceleri kaydedebileceğiniz bir ortam seçin. Fikir ne kadar belirli olursa o kadar iyidir. Örneğin, şu şekilde bir ses kaydı yapabilirsiniz: “Hafta sonuna kadar satış yöneticileriyle buluşacağım. Neler başardıkları ve yaşadıkları sorunlarla ilgili konuşacağım. Kimsenin toplantıları ertelemesine izin vermeyeceğim. Öğrendiklerimi salı toplantımızda liderlik ekibine raporlayacağım.”

3. Veri toplayın

Kendinizi iyice dinledikten sonra dışsal veriler toplayın. Böylece bir lider olarak hedeflediğiniz metrikleri ve ekiplerinizin olumsuz değerlendirmelerinin iyi temellendirilmiş olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Öncelikle, performans değerlendirmelerinize bakın ve bire bir toplantılarınız hakkında düşünün. Kendinize şunları sorun:

·         Hangi alanlarda gelişmeliyim?

·         Bir defadan fazla karşıma çıkan bir gelişim alanı var mı?

·         Liderlerimin tavsiye ettiği değişiklikler için gerçekten çaba gösterdim mi?

Birçok lider bu noktada tökezler. Zorlu değişiklikler yapmamak için direnirler ve bunları “yarına” ertelerler. Yapmakta direndiğiniz değişiklikleri inceleyerek başlayın. Yöneticinize çeşitli sorular sorun ki gelişim alanlarınızda ilerleyebilin. Bir 360 değerlendirme sürecinden geçtiyseniz, bu kaynağı daha fazla netlik kazanmak için kullanın. Gelişim alanlarınızla ilgili detaylı çalışmalısınız. İlerlemek için spesifik bir plan yapın. Yani odaklanmanız gereken alanları belirleyin ve başarınızı ölçmek için kriterler belirleyin. Böylelikle gelişip gelişmediğinizi anlayabilirsiniz.

4. Kurum kültürü içindeki rolünüzü değerlendirin

Kültür çatışması, zayıf liderlik performansınıza katkıda bulunabilir. Yönetim stiliniz kurumun ihtiyaçlarına uygun mu? Örneğin, her konuyu detaylıca düşünmek yerine bazı hatalar yaparak hızlı iş bitirmeye değer veren bir kültürün içindeyseniz, yapmanız gereken ekstra analize düşmeden çalışmaktır. Çalışma tarzınız buna elvermiyorsa, kurumun ifade ettiği kültüre ve iş değerlerine uyum sağlamanız gerektiğini fark edin. “Ben böyle bir insanım” demek istediğiniz değişiklikleri yapmanızı sağlamaz. Hoşunuza gitse de gitmese de bazen değişiklikler yapmanız gerektiğini kabul etmelisiniz.

5. Nüfuz alanınızı genişletin

Akranlarınızla ve astlarınızla derin bağlantılar kurmak ve onları etkilemek için hangi bakımlardan gelişmeniz gerektiğini düşünün. Kendinize şu soruları sorun:

·         Grup için nasıl daha iyi kararlar verebilirim?

·         Toplantılara katıldığımda yeterli hazırlığı yapıyor muyum?

·         Rahatsız edici ve zor soruları sorabiliyor muyum?

·         Sadece “sevdiğim” kişilerle değil, etkilemesi zor kişilerle de ilişki geliştiriyor muyum?

Nüfuz alanınızı genişlettikçe insanlar liderliğinize daha olumlu bakacaktır. Ayrıca işyerinizdeki kişilik dinamiklerini daha iyi anlayacaksınız ve geribildirimleri daha iyi değerlendirebileceksiniz.

6. Dışarıdan destek isteyin

Liderliğinizi geliştirmek için kendinizle ilgili çalıştınız ve kurumunuzdan yardım istediniz. Şimdi dışarıdan destek isteme zamanı. Öğrenmek ve tavsiye almak için dayanabileceğiniz bir mentorunuz var mı? Eğer kimse aklınıza gelmiyorsa LinkedIn bağlantılarınıza bakın. Size dürüst ve samimi fikirler ve çözümler sunabilecek, kurum dışından birini bulun.

7. Kurumla ne kadar uyumlu olduğunuzu tekrar değerlendirin

Ne yazık ki performansınızı geliştirmek için adanmış bir şekilde adımlar atsanız bile kurumunuzla uyumlu olmayabilirsiniz. Belki de yeni bir fırsat aramanın vakti gelmiştir. Buna ancak uzun bir süre düşünüp çalıştıktan sonra karar verebilirsiniz. Bu asla kolay bir karar değildir. Kendinize zaman tanıyın ve hızlı karar vermeyin. Şu soruları sorun:

·         Bu benim için doğru kurum mu?

·         Bu kurumda lider olmak istiyor muyum?

·         Mutlu muyum ve keyif alıyor muyum?

·         Bu meselelere zaman ve çaba yatırmak istiyor muyum?

Bir lider olarak iyi bir iş çıkartmadığınızı düşünmeniz ve diğer kişilerin de bu yönde geribildirimler vermesi ağır gelebilir. Atabileceğiniz en önemli adımlar ara vermek ve sonrasında gelecek adımlarınızı belirlemek için bir süreç oluşturmaktır. Kendiniz hakkında düşünerek, destek isteyerek ve kurum içindeki rolünüzü inceleyerek, bir lider olarak hangi alanlarda gelişmeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz.

 


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar