Yeşil Gündem ve Ekoköy Evi- Mayıs 2024 Bülteni

Yeşil Orman Okulu olarak Ekoköy Evi evsahipliğinde Orman Okulu Günü'nü kutladık. Programa Ankar'dan 100 kadar öğrenci katıldı. Programda hediye olarak 100 kadar fidan hediye edildi. Programda orman pedagojisinde önümüzdeki günlerde yapılacaklar gözden geçirildi.

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un davetiyle toplanan uzmanlar kurulu, yürüttüğü çalışmanın sonuç bildirgesinde 13 yaşından küçük çocukların akıllı telefon sahibi olmasının engellenmesini tavsiye etti.

Gezi planları yaparken her zaman daha sürdürülebilir bir alternatif bulabilirsiniz. Sorumlu ve bilinçli bir ziyaretçi olmak için 11 tavsiyemize göz atın

Yediğimiz yiyecekler, içtiğimiz su ve soluduğumuz hava yoluyla her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik tüketiyoruz.

Sağlığımızı, çevreyi, iklimi ve toplumu doğrudan etkileyen plastik kirliliğini yenmek için bilgi edinin ve bize katılın.

BM Orman Forumu - 19. oturumu (UNFF 19) 6 - 10 Mayıs 2024 tarihlerinde yapıldı; BM Orman Forumu, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin (ECOSOC) evrensel üyeliğe sahip işlevsel bir komisyonudur . Forum, 2000 yılındaki kuruluşundan bu yana, 2007'deki ilk BM Orman Aracı , 2015'teki Küresel Orman Finansmanı Kolaylaştırma Ağı (GFFFN) ve ilk BM 2030 Orman Stratejik Planı ile onun altı Küresel Orman Hedefinin kabul edilmesi de dahil olmak üzere birçok kilometre taşı belirledi. 2017'de. 2024, BM Orman Forumu'nun (UNFF19) 19. oturumunu işaret ediyor. UNFF19, Forum'un Uluslararası Orman Düzenlemesine ilişkin ara dönem incelemesini gerçekleştirdiği tarihi bir oturumdur. Kaydedilen ilerlemeyi değerlendirerek ve boşlukları belirleyerek, inceleme, Küresel Orman Hedeflerine ulaşılmasını sağlamak ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik ilerlemeyi hızlandırmak için 2030'a doğru gidişatın haritasını çizecek. Oturumun temel sonuçları, bir Üst Düzey Segment beyanı ve ara dönem incelemesinin sonucunun yanı sıra Forum'un 2025-2028 için yeni Dört Yıllık Çalışma Programını da içerecek kapsamlı bir karar olacaktır.

IUFRO Dünya Kongresi, ormancılık, iklim ve toplumda sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen en büyük küresel orman etkinliklerinden biridir. Her beş yılda bir düzenlenen bu kongre, dünya çapındaki önde gelen bilim insanlarını ve üst düzey liderleri bir araya getirerek bilgi paylaşımı ve işbirliğini teşvik etmektedir. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile uyumlu olan kongre, gelecek nesiller için araştırma gündemini belirleyecek ve 2050'ye Doğru Ormanlar ve Toplum temasına odaklanacaktır. Kongre haftası, delegelere ormanların önemini tartışmak için bir fırsat sunmaktadır. Yenilikler, ileriye dönük diyaloglar ve işbirliklerin temelleri için platformlar sunulmaktadır. Dünya, Stockholm'de toplanacak ve ormancılık ve iklim alanındaki küresel uzmanlıkla birlikte ormancılığın toplumsal kalkınmayla bağlantısını inceleyecek. Önde gelen bilim insanları ve üst düzey liderler, sürdürülebilir bir gelecek için çözümler arayacak ve gelecek nesillere odaklanacaktır. 2050'ye doğru, nüfus artışı, iklim değişikliği ve küreselleşme gibi faktörler ormanları ve orman yönetimlerini etkileyecek önemli değişikliklere yol açacaktır. Stockholm 2024'teki IUFRO Dünya Kongresi, orman araştırma gündemlerini belirleyecek, sektörler arası işbirliğini teşvik edecek ve ormanların çok işlevliliğini destekleyecektir. 23-29 Haziran tarihleri arasında Stockholm'de gerçekleşecek IUFRO Dünya Kongresi 2024'e katılımınızı bekliyoruz. Kuruluşunuzun dünya genelinde nasıl bir katkı sağlayabileceğini göstermek için bu fırsatı kaçırmayın! Program; https://iufro2024.com/detailed-programme/ 

🫖 Sofralarımızın vazgeçilmezi, dünyanın eski ve suyla beraber en çok tüketilen içeceği çayın üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak ve bu konudaki farkındalığı artırmak adına Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği Uluslararası Çay Günü’nün bu yıl teması milyonlarca insana geçim kaynağı olan çay üretiminde çalışan kadınlara dikkat çekmek amacıyla, “Ekinden Bardağa, Kadınları Onurlandırmak” olarak belirlendi.

https://tinyurl.com/2wfrn9pr

22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü için yayımladığı mesajında, biyolojik çeşitliliğin korunması için herkesi harekete geçmeye çağırarak sivil toplum, kamu ve özel sektör iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

https://tinyurl.com/5dbmpj5a

👩‍🌾 Agroturizm yatırımlarına öncelik vermemiz gerektiğine inanıyorum. Aslında bu alanda yapılan güzel işler de görüyoruz. Örneğin TaTuTa Projesi. Bu kapsamdaki çok sayıda çiftlikte özellikle kentli gençlerin tarımla, toprakla buluşması çok kıymetli bulduğum bir proje.

https://tinyurl.com/z6cdnhya

Güdül'de yapılacak 11 aktivite...

Sakinşehir Güdül Şifa Yolu Projesi kapsamında belirlediğimiz 11 aktivite proje kapsamında proje gönüllülerince deneyimlenmiştir.

Güdül doğal güzellikleri ile sizi bekliyor.

Okunması gereken makale

https://www.ekoiq.com/surdurulebilir-kirsal-kalkinma-icin-agroturizm/?amp=1

OSİTM Üniversitesi koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan Kenevir Forumu 20 Mayıs 2024 tarihinde “Anadolu’da Kenevir: Günümüz Türkiye’sinde Kenevir Algısı” başlıklı moderatörlüğünü Dr. Ramazan Kurtoğlu’nun yaptığı oturumda Cumali Ünaldı, Abdurrahman Dilipak ve İsmail Tokalak’ın konuşmacı olarak yer almasıyla Saat. 10.30’da başlayacaktır. Kenevirin endüstriyel, tıbbi, kozmetik, tarımsal ve çevresel yönleriyle ilgili konuların değerlendirileceği foruma ilgili tüm paydaşları davet ediyoruz.

Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 2023 Raporu’na göre gıda kaynaklı riskler sebebiyle 2023’te yapılan 357 bildirimin 167’sinin sebebi pestisitler (tarım zehirleri). Rapor, ülkemizde yasaklanan pestisitlerin kullanımının hâlâ devam ettiğini gösteriyor. Gözler iç pazarda yapılan denetimler ve sonuçları konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’na dönmüş durumda. https://tinyurl.com/34xw5w4c

Katılım ve bilgi formunu doldurmak için⤵️

Forum Linki: https://kenevir.ostimteknikuni.com/hemp

#OSTİMTECH 🌍💻🚀 izlemek: https://www.youtube.com/live/y6vUpD5l0Nw?si=48aOdSw8BCbwUNbb




GELECEK PROGRAM

  1. 26th International Union of Forest Research Organizations (IUFRO) World Congress 2024  - Stockholm, Sweden (23 - 29 June 2024). Read more
  2. 27th Session of the Committee on Forestry (COFO) - FAO Headquarters, Rome, Italy (22 - 26 July 2024). Read more
  3. 14th European Conference on Ecological Restoration 2024 - Tartu, Estonia (26 - 30 August 2024). Read more



Yorum Gönder

1 Yorumlar

Yorumunuz İçin Teşekkürler..