İklim Değişikliği Sebebiyle Ana Vatanı Kuzey Amerika’dan Nesli Kaybolan Tür; “Deve”


Devenin Nesli Nasıl Kayboldu?

Devenin asıl ana yurdu Kuzey Amerika'dır. Ancak günümüzde nesli bu kıtada yok olmuştur. Kuzey Amerika’da İklim değişikliği sonucu meydana gelen kuraklık sebebiyle nesli yok olmuştur. Teoriye göre kuraklık sonucu devenin yediği otlarda silis oranı artmış ve silis de devenin dişlerini tahrip etmiştir. Dişleri mahvolmuş develer zamanla açlıktan yok olmuştur.

Deve Asya’ya Nasıl Geçti?

 Çöllerin müthiş hayvanı deve ‘Afrika hayvanı’ olarak bilinir. Ancak deve Kuzey Amerika’da yaşarken tarih içinde oradan Güney Amerika ve Asya'ya yayılmış, Kuzey Amerika kıtasında ise zamanla yok olmuştur. Güney Amerika'daki lama, alpaka (bir cins koyun), guanako {lamanın irisi) gibi hayvanlar devenin akrabaları sayılabilirler. Develerin tek hörgüçlülerine Arap devesi, çift hörgüçlülerine ise Baktriane (Bactrian) devesi adı verilir.

Develerin Hörgüçlerinde Ne Var?

Genelde develerin hörgüçlerinde su olduğuna, bu sayede çöllerde uzun süreli yolculuklara bu kadar dayanıklı olduklarına inanılır ama gerçek bu değildir. Öyle olsaydı deve vücudundan su tükettikçe hörgücünün de bir balon gibi porsuyup inmesi gerekirdi. Develerin hörgüçlerinde sadece yağ bulunur. Burası 30-35 kilogramlık bir yağ deposudur. Genellikle bir çok hayvan ilerde enerji kaynağı olarak kullanmak üzere vücudunda yağ depolar ama develer bunu hörgüçlerinde yaparlar. Develer zaten çölde suya az gereksinim duyarlar. 40 dereceyi bulan sıcaklıklarda iki haftaya yakın susuz kalabilirler. Burun mukozaları insana göre 100 kat daha büyüktür. Bu sayede nefes verirken havada bulunan nemin üçte ikisini geri kazanabilirler. 



Yorum Gönder

0 Yorumlar