2011 "Yılın Ormancıları" Kimlerdir?


Afrika
Bay Paul Nzegha Mzeka;
Doğa ile ilgili dersler veren ve coğrafya dersi öğretmeni olan Bay Paul N. Mzeka orman ve ağaca karşı derin bir sevgisi var. Okul hayatı boyunca öğrencilerini bu konuda derinden etkilemiştir. derin bir eki vardır. O kuvvetle bu eki bir coğrafya öğretmeni olarak görev yaptığı uzmanlık biten, onun okul hayatı boyunca doğa ile ilgili derslerde onun tercihi etkilemiştir inanıyor. 
Sayın Mzeka, 30 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, 1990 yılında Kamerun “Kuzey Batı Beefarmers Kamu Hizmeti Derneği (NOWEBA) isimli bir organizasyon kurdu. Kırsal topluluklarda biyoçeşitliliğin korunması için bilinçlendirme çalışmaları ve sürdürülebilir arı yetiştiriciliği için çalışmalarda bulunmuştur. 
Bu dönemde, atölye çalışmaları ve seminerlerle biyoçeşitliliğin korunmasının önemi, kaybolmasının tehlikelerini ve diğer sorunları kendi anlayışıyla insanlara anlatmaya çalışmıştır. 2000 yılında, derneğini ANCO, “Arıcılık ve Doğa Koruma Derneği” olarak değiştirmeye karar verdi. 
ANCO Derneği, 2004 yılında diğer STK'lar ile bir ortaklık oluşturup ve sürdürülebilir arazi yönetimi ve kırsal yoksulluğun azaltılması çalışmalarına girişmiştir. Onların bu yaklaşımına Kamerun Hükümeti destek verdi. Bunun yanında Güney Batı Bölgesi Sürdürülebilir Tabii Kaynaklar Yönetimi, UNDP (GEF / SGP), İsviçre Kalkınma Teşkilatı, IUCN Hollanda, İngiltere HELVETAS Kraliyet Botanik Bahçesi, Amerikan Küresel Releaf Merkezi… gibi uluslararası kurumlarla çalışmıştır. 
Ormancılık konularında her platformda düşüncelerini belirtmiş ve tüm Planlamalarda ormancılığın geleceği açısından hazır bulunmuştur.
Bay Mzeka ve ekibi havzaları korumak ve bozulmuş kısımlarını yeniden ağaçlandırma dahil olmak üzere 4 toplumsal ormancılık faaliyetinden bulunmuş ve ormanları korumak için 30 topluluğa yardımcı olmuştur. Bu süreç içinde, 685.000 ağaç toplam dikilmiş ve hedef 2013 yılına kadar da bir milyon ağaç ulaşmaktır.
Asya
Bay Shigeatsu Hatakeyama;
Kendisi aslında bir balıkçı Mart 201’de tsunamiyle harap olan Japonya'da bir alanı ormana dönüştürmüştür.  Tsunaminin etkisii kırmış ve tahrip ola bölgeyi tekrar kazanmak açısından çalışmaları çok etkili olmuştur.

O yıl başlatılan ağaçlandırma faaliyetlerinin yanında su drenaj düzenleme ve daha az tarımsal kimyasallar ile iyi tarım uygulamalarının teşviki de dâhil olmak üzere, çevreyi korumak için bölge çapında bir çalışma yapmıştır.

2009 yılında, "doğal yaşam ve orman Eğitimi" düzenlemiştir. Ormancılığın küçük yaştakilere de öğretilmesi için birçok çalışmada bulunmuştur.

Avrupa
Bay Anatoly Lebedev;
Anatoly Lebedev 1970'lerde çevre gazeteciliği kariyerine başladı. 1989 yılında Ussuri Ormanları ve Sibirya kaplanlarının hayatları için başarılı bir medya kampanyası başlattı.
Sayın Lebedev SSCB Yüksek Konseyi "Çevre Grubu”  üyesi olup,  sedir ormanları ile ilgili ulusal bir çalışma başlatmıştır. Kısa bir süre sonra,  çevre koruma ve doğal kaynak kullanımı ile ilgili bir komisyon nezaretinde Havza Planlama Teşkilatı Başkan Yardımcısı seçildi. Bu sıfatla, orman yönetimi, yaban hayatı yönetimi, korunan topraklarda bölgesel mevzuatı geliştirici çalışmalarda bulundu. Bunun yanısıra kaçak ağaç kesimini önleyici ve milli parkları koruyucu tüm çalışmalarda STK’lara yardımcı oldu.  Devlet Ormancılığın çalışmalarına katkıda bulunması onu alanında bir çok kişiye ilham olmuştur.
2000 yılında, Bay Lebedev yerli çalışmalara teşvik etme çabalarından ötürü “Rusya Çevreci Onur Ödülü” verildi. Biyoçeşitlilik Korunması Ve Bölgesel Sosyal Kampanyalar Bürosu (BROC) aracılığıyla yerel çevreci gazeteci ödülü verildi. 
Bay Lebedev yasadışı ağaç kesimi ve kereste ticaretinin geleceği konuları üzerinde yerel orman topluluklarına destek vermekte son derece aktif rol aldı. Böyle IUCN, WWF ve ABD merkezli sivil toplum örgütlerine “Asya’da Endüstriyel Odun Ve Ahşap Pazarlama” üzerine analitik raporlar yazdı. 
Latin Amerika
Bay Paolo Adario;
Paulo Adario son 15 yıldır Amazon’da çalışmalarda bulunmuştur. Amazon yağmur ormanları bir dizi imha sürecine maruz kalmıştır. Bu süreci durdurmak için var gücü ile çalışan Paolo kereste endüstrisinin karşısında durmak için birçok çalışma yapmıştır. Sayın Adario ayrıca korunan alanları tanımlamak için "Yeşil Duvar" ve "Sıfır Ormansızlaşma" gibi yeni kavramları tanıtmıştır.
2003 yılında bir yasadışı ağaç kesimini engellemeye yönelik bir kampanyanın ardından, ölüm tehditleri almıştır.
Sayın Adario Amazon derinliklerinde orman alanlarını ve ürünlerini endüstriden korumak için liderler ile yönetim kurulu toplantılarında hep aykırı taraf olarak dik durmuş ve kampanyalara öncülük etmiştir. 
Sayın Adario ormansızlaşmayla mücadele ve orman kaynaklarının sürdürülebilir çözümleri için “Amazon Greenpeace Ofisi” açmıştır. 
Kuzey Amerika
Bayan Rhiannon Tomtishen ve Bayan Madison Vorva
2007 yılında,  Madison ve Rhiannon; Endonezya ve Malezya da azalan orman kaynaklarının tehlikelerine karşı halkı bilinçlendirmek suretiyle Girl Scout Bronz Ödülünü kazandı. 
Ormansızlaşmaya katkı sağlamayacak gıda ve tarım ürünlerinin kullanılması için halkı örgütledi ve bunun için eğitimler düzenledi. Özellikle yağmur ormanlarının yıkımını önüne geçilmesi için çeşitli kampanyalar başlattı. 
2011 yılı sonbaharında,  Bayan İzciler, Liseli Gençler ile birçok çevre dostu sosyal sorumluluk projesi yürütmüş ve ABD palmiye yağı politikası için önerilerde bulunmuştur.



Yayınlayan; Mustafa ÇETİN
Orman Ve Su İşleri Uzman YardımcısıOrman Mühendisi

Yorum Gönder

0 Yorumlar