Toprak Dede Karaca "BM Orman Kahramanı" İlan edildi. UNFF Kahramanları Belli Oldu.


İstanbul’da yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Orman Forumu’nda dünya çapında aday gösterilen 47 aktivistten 5 kişi ‘orman kahramanı’ seçilmiştir.

Bu dönemki orman kahramanları; 
  1. Amazonlarda 30 sene önce keşfedilen Surui kabilesinin reisi Almin Narayamogo, 
  2. TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, 
  3. Tayland’tan Preecha Siri, 
  4. Porto Rikolu bilim adamı Ariel Lugo ve 
  5. Ruanda’dan Dr. Rose Mukankomeje oldu.

BM Orman Forumu (UNFF) Başkanı Jan McAlpine, salona girdiğinde bu güneşli güzel İstanbul gününde kapalı alana tıkılmaktan içinin sıkıldığını belirterek, “Keşke bu töreni açık havada ağaçlar altında yapsaydık.” dedi. BM’nin orman kahramanlarını seçmek için geceler boyu toplantı yaparak adayları çok yönlü incelediklerini ifade eden McAlpine, mesleği ormancı olmayan sıradan insanları tercih ettiklerini söyledi. En fazla ödülün Brezilya, Hindistan ve ABD’ye gittiğini anlatan UNFF Başkanı, önümüzdeki organizasyonlarda diğer ülkeleri daha fazla aday önermeye çağırdı.
‘Beyaz adam, kültür ve sağlığımızı bozdu!’     
Törene mahalli kıyafetiyle katılan ve Brezilya’daki Amazon ormanlarında yaşayan Surui kabilesinin reisi Almin Narayamoga, kabilesinin beyaz insanla temasa geçtiği senelerde doğduğunu söyledi. Beyaz insanın, kabilesinin ekonomik ve kültürel yapısını bozarken yeni hastalıklar getirdiğini kaydetti. Dış dünyadaki insanlarla diyalog kurarak ormanın korunmasının önemini anlatmaya çalıştığını dile getiren reis Narayamoga, bu amaçla 50 senelik bir plan oluşturduğunu, ormanlarla ilgilenilmezse, insanlar için hayati hizmetlerin son bulacağını vurguladı.
Türkiye’nin ‘orman dedesi’ iken BM’nin orman kahramanı olan Hayrettin Karaca da ormanın ağaçlar topluluğu değil, yaşayan bir ekosistem olduğunun altını çizdi. Ormancılıkla ilgili yapılan bir yanlışlığı şu sözlerle eleştirdi: “Ormanda yol yapılmaz, orman işletilmez. Bunu anlatamıyoruz. 50 ağaç diken ‘ormanım oldu’ diyor. Buna plantasyon derler. BM’nin bu faaliyeti bu gerçeğin anlatılmasına hizmet edecektir.”
Bir diğer orman kahramanı Preecha Siri. 38 yıl önce modern ekosistem teknikleri geliştiren Siri, tarımı desteklerken ormanı koruyan bir sisteme imza atmış. Porto Rikolu Dr. Ariel Lugo da ormanların korunmasıyla 500 makale kaleme almış. Ruanda’dan seçilen ancak ülkesindeki soykırımdan sonra sağlanan barış günü kutlamaları sebebiyle toplantıya katılamayan Dr. Rose Mukankomeje ise ülkesinde katı atık sistemini kurmuş.


Yorum Gönder

0 Yorumlar