Yüzlerce Ülke, Ormanların Geleceği İçin UNFF 10- İstanbul'da Buluştu


Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı "Birleşmiş Milletler Orman Forumu" (UNFF)'nun onuncusu bugün bakanlar oturumu ile başladı.
Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı Birleşmiş Milletler Orman Forumu (UNFF)'nun onuncusu bugün bakanlar oturumu ile başladı. Açılışa, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve forumun eş başkanlığını yürüten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun yanı sıra 50'den fazla ülkenin orman bakanı katıldı. 

UNFF10; 8-19 Nisan günleri arasında, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşen forumda ormanların geleceğinin ekonomik kalkınma ile ilişkisi tartışılacak.

10. Orman Forumu'nda bakanlara hitap eden Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) Başkanı Nestor Osorio, dünyayı daha yaşanılır kılmanın önemine değinerek, tüm ülkeleri işbirliği ruhuyla birlikte çalışmaya davet etti. "Forum, kritik konularda gelecek nesiller için önemli kararlara imza atacak." diyen Osorio, ormanların küresel hedef haline getirilmesinde forumun katkısının büyük olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Wu Hongbo ise gelecek iki hafta boyunca düzenlenecek Orman Forumu'nun önemli politika konularını ele almaya imkan sağlayacağını dile getirdi. Wu Hongbo, "Benim ülkemde bahar yağmuru altın kadar kuvvetlidir. Bu sabahki yağmurun hem Türkiye'ye bereket getireceğini, hem de oturumlarımızın başarılı geçeceğine dair bir işaret olarak görüyorum." şeklinde konuştu. Sözlerine devam eden Genel Sekreter Yardımcısı, "Sürdürülebilir orman yönetiminin mümkün olabilmesi için kurumsal politika çerçevelerinin belli olması gerekmektedir." dedi.

"BM'de daha önce rastlamadığımız bir platform ile karşı karşıyayız." diyen UNFF Direktörü Jan McAlpine ise Orman Forumu'nun son derece önemli bir rolü olduğunu ifade etti. Ekonomik ve sosyal boyutta ele alınacak konularda, 20 senelik taahhütlerin uygulanmaya başlanması için adımlar atılacağını dile getiren McAlpine, "İlk defa bu kararları alarak ormanlar ve ekonomik kalkınma arasındaki bağlantıyı daha iyi anlayabiliriz." dedi. UNFF Direktörü, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve barışı getirmek için yapılması gereken çok şey olduğunun net bir şekilde vurgulanamadığını ifade etti. Çok geniş bir konu olan ormanların değerlendirmesinin yeterince yapılamadığına da değindi.

Dokuz yıldır BM genel merkezinin bulunduğu New York'ta düzenlenen Orman Forumu, bu yıl ilk kez başka bir yerde gerçekleşiyor. 197 ülkeden başbakan ve bakan seviyesinde davetlinin bulunduğu foruma, bilim insanları ve STK temsilcileri de katılıyor.

Forumda ilk kez düzenlenen BM Uluslararası Kısa Film Yarışması ve BM Orman Forumu Fotoğraf Yarışması'nın sonuçları açıklanacak. Yarışmada dereceye girenlere 2012-2013 "Orman Kahramanları Ödülleri" dağıtılacak.

Ormanlar konusunda politikaların belirlendiği yegane uluslararası yapı olan forum, ağaçsızlandırmanın önlenmesi, ormancılıkla geçinen ailelerin ekonomik seviyelerinin iyileştirilmesi, koruma altındaki ormanların sayısının artırılması ve gelişmekte olan ülkelere orman yönetimi konusunda yapılan yardımın artırılması gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor.

UNFF10 bu toplantıda 2015 tarihini milat alacak bir düzenlemeye doğru gitmeye çalışıyor. Milenyum Kalkınma Hedeflerinin sonrası kalkınma hedefleri, beklenen İklim Değişikliği Anlaşması, sürdürülebilir orman kaynakları için ormanların ürün ve hizmetlerinin değerlendirilmesi, karbon piyasasının geliştirilmesi, sertifikasyonun arttırılması.. gibi 2015 ormanlar eylem planında "uluslararası orman anlaşması" ve "uluslararası ormanlar için Finans Yönetimi" oluşturulması amaçlanmaktadır. 

UNFF toplantısı bir dizi yan etkinlikle ve paralel oturumlar ile devam etmektedir. Bunun yanında STK'lar, Özel sektör ORmancılık Firmaları, Ormancılık Kurumları sergi açarak "orman fuarı" oluşturulmuştur.
.

Yorum Gönder

0 Yorumlar