Dünya Kritik Döneme Girdi; İnsanlık Sürdürülebilir Kalkınmaya Geçmeli

"Dünya Kritik Döneme Girdi"
"İnsanlık ya Sürdürülebilir Kalkınmayı Seçecek ya da Kendisini Yok Edecek"
İnsanoğlu tarihin hiçbir döneminde tabii kaynaklar konusunda bu kadar kritik bir döneme gelmemişti. Bizim jenerasyonumuz, insanoğlunun ve dünyamızın geleceğini şekillendirecektir. Bu ya sürdürülebilir bir kalkınma ya da kendi kendini yok etme olacaktır.

Bu senenin sloganı, “Geleceğimizin Kurumasına İzin Vermeyelim/Geleceğimizi Kurutmayalım”

İnsanoğlunun tarihin hiçbir döneminde tabii kaynaklar konusunda bu kadar kritik bir döneme gelmedi. Bizim jenerasyonumuz insanoğlunun ve dünyamızın geleceğini şekillendirecektir. Bu ya sürdürülebilir bir kalkınma ya da kendi kendini yok etme olacaktır. Şu anda seçim yapma şansımızın olması bu işin iyi yönüdür. Kötü yönü ise artık kaybedecek zaman kalmamıştır. Ya sürdürülebilir kalkınma için cesur adımlar atacağız ya da zamanın geçip gitmesine izin vereceğiz.

2008 yılında yayınlanan Global Land Degradation&ImprovementAssesment (GLADA) raporu ile 1981-2003 yılları arasında dünyadaki tüm kara alanının yaklaşık dörtte birinin arazi bozulumundan etkilendiği tespit edildi.
“BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO raporlarına göre 2050 yılına kadar dünya nüfusu 9 milyarı bulacak ve bu nüfusu besleyebilmek için gıda üretimini  %70 oranında artırmak gerekecektir. Ancak yine bu tarihe kadar üretim yapılan 1,9 milyar hektar alanın bozulacağı tahmin edilmektedir. Aslında bizler, yaşamamız için gerekli olan gıdayı, suyu ve havayı sağlayanın birkaç cm'lik toprak olduğunu bilmek zorundayız.”




Ülkemizin, toprağın, ormanlarımızın, genel manası ile tabii kaynaklarımızın korunup geliştirilmesi, çölleşme ve erozyonla mücadele için hem ülke içinde, hem de uluslararası arenada birçok çalışma yürütmekte olduğunun altını çizelim, “2003-2013 yıllarını kapsayan 190 yıllık dönemde 2 milyar 800 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Türkiye orman varlığını hem alan hem de kalite olarak artıran nadir ülkelerden birisi olmuştur.

Türkiye de Etkilenecek
Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum itibarı ile iklim değişikliği ve çölleşmeden etkilenecek ülkeler arasında olduğunu vurgulayalım. Dünya Çölleşme Risk Haritasında Türkiye, özellikle de İç Anadolu Bölgesi, ‘aşırı hassas ve çok hassas’ bölge olarak gösterilmektedir. Türkiye’de tarım alanlarının % 59’unda, orman alanlarının % 54’ünde ve mera alanlarının % 64’ünde fiili erozyon mevcuttur. Ormanların % 48’i bozuk vasıflıdır. Bu sebeple Hükümet 2008 yılında Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği başlatma kararı almıştır. 2008-2012 yıllarını kapsayan Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı ile ormanların artırılması, bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi, erozyonun önlenmesi, iklim değişikliğinin Türkiye üzerindeki olabilecek etkilerinin en aza indirilmesi hedeflenmiştir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar