Çam Ağacı ve Anadolu

Bu yazımızda çam ağacının faydaları, çeşitleri ve Anadolu 'daki kadim yerinden bahsedeceğiz. Bu yazıyı Mustafa Çetin kaleme aldı.

Muhtemelen şu an bulunduğunuz ev yada yapı çam ağacı kullanılarak yapıldı. Muhakkak sunta masanız da çam ağacından yapılmıştır. Kızılçam hafif ve yumuşak oluşuyla piyasada tahta, lata, çıta, azman, kadran kirişi olarak bulunur. Yani çam günlük hayatımızda çok kullanılır.

Karaçam türü yapı kerestesi olarak genellikle doğrama, demir yolu traversi, yuvarlak kesitli olarak maden galeri direkleri, iskele dikmeleri olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de orman köylerinin çoğu çam ormanları içinde olup odun gibi yakacak ve yapacak şeklinde kullanır. BÇam Çeşitlerimizalıkesir'de taze çam yapraklarından şurup yapılır. Çam balı, reçinesi, kozalağı, fıstığı ve Sındırgı Kertil çam kolonyasını bilirsiniz.

Çam Çeşitlerimiz
Akdeniz sahil kesminde #Kızılçam, ülkemizin heryerinde #Karaçam ve Karadeniz de #Sarıçam doğal olarak *binlerce* yıldır yetişir. Özellikle bu 3 çam türü doğal bulunur veya dikimle olabilir. Bu türlere ilaveten fıstık ağacı diye bilinen fıstık çamı ve Halep çamı doğal olarak yetişir. Hersene binlerce çam fidanı da dikilir. Bir de bunlara ilaveten sahil çamı vardır.

Anadolu'nun Kadim Ağacı; Çam

Orman Mühendisi Dr. Said Dağdaş kızılçam'ı 1200 metre takıma kadar taşıyor. Ve bunu Türkiye'nin 35 farklı noktasından (orjininden) temin ettiği fidanları Ankara İlyakut ormanında deneyerek tespit ediyor. Akdeniz bölgesi zaten alabildiğine Kızılçam olduğunu biliyorsunuz. Yani; "Kızılçam Anadolu'ya bahşedilmiş bir nimettir." İngizlice olarak 'Turkish red pine' boşuna kullanılmıyor. Başta söylemiştik ya çam deyip geçmeyin ve birçok faydası var diye... Ormancılık bir işdir ve Orman İşletme Müdürlükleri ticari bir iş olarak odun elde etmek için çam fidanı dikmektedir. 

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde bulunan, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin bebekken salıncakta sallandığı rivayet edilen ve bin 200 yaşında olduğu tahmin edilen mızık çamı(beşik), koruma altında bulunuyor.

Prof. Dr. Ünal Akkemik araştırmalarına göre; Anadolu'da Çamlar 23 milyon yıldır yani Miyosen döneminden beri yaşamaktadır. Bu #çamlar(Pinus) taşlaşmış ağaç, kömür, polen, yaprak kozalak meyve gibi makrofosil olarak Ankara, Bolu, Tokat müzelerinde ve Kızılcahamam gibi açık fosillerde görülebilir. Bin yıllık gemilerin neresinde çam kullanıldığını Prof.Dr. Ünal Akkemik'in çalışmalarından inceleyebilirsiniz.

Anadolu kültürüne yerleşmiş olan çam Çamlıhemşin, Çamlıdere, Çamlıca, Çameli gibi yer isimi olarak çok kullanılır.

Çamdan ayrı bir tür olmalarına rağmen Servi, Göknar, Ladin, Ardıç, hepsine çam diyenlerin sözüne itibar etmeyin. Düz ve sulanabir yerlerde öncelik meyve ağacı dikilir. Fakat sulanması mümkün olmayan yerlerde orman ağacı türleri dikilir. Orman Mühendisleri konunun uzmanıdır.

Orman okulu eğitimlerinde kendisinden çok bahsettiğimiz çam bir çok eğitim ortamı ve içeriği sunmaktadır. Sadece çam ile ilgili saatlerce konuşabiliriz.

Ayrıntı kaynak: https://yayin.ogm.gov.tr/yaydepo/1480.pdf

Fosil Foto; Prof. Dr. Ünal Akkemik

Yorum Gönder

0 Yorumlar