Dünya Ormancılık Günü; 21 Mart (Ağaç Bayramı, Bahar Bayramı)

Birçok ülkede kutlanmakta olan Dünya Ormancılık Günü'nün başlıca amacı; Ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydaların, çeşitli yayın organları aracılığı ile halka duyurulması ve bu yöndeki ilgisinin arttırılması şeklinde özetlenebilir. Bu anlamda baharın başlangıcı olarak bilinen ve vejetasyonun başlangıcı olarak bilinen 21 Mart bazı yörelerde nevruz ve bahar bayramı olarak ta bilinir.

Ormancılık Günü olarak bilinen 21 Mart'ta fidan dikim etkinlikleri, ağaçlandırma şenlikleri yapılır. Bu haftada birçok okul, devlet kurumu ve dernek vakıf gibi Sivil Toplum Kuruluşları gönüllü etkinlikler yaparlar. Bazı atandaşlar kendi paralarıyla aldıkları fidanları bazı kişilerin ve olayların hatrına belirlenen ve izin alınmış yerlere dikerler.

Uluslararası Anlamda Dünya Ormancılık Günü

Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Federasyonu (CEA); 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır.

Dünya Ormancılık Günü İçin Genel Bakış

Üçüncü Akdeniz Orman Haftası, ağırlıklı olarak FAO’nun (BM Gıda ve Tarım Teşkilatı) teknik danışma organlarından biri olan Akdeniz Ormanları Meseleleri Komitesi (SilvaMed) tarafından organize edilen “Üçüncü Akdeniz Orman Haftası” 17-21 Mart 2013 tarihlerinde Cezayir’in Tlemsen şehrinde gerçekleştirilmiştir. Cezayir Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Sayın Rachid Benaissa’nın Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na hitaben gönderdiği davetiye üzerine toplantıya ülkemizden Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Nurettin Akman başkanlığında, 23 kişilik bir heyet ile iştirak edilmiştir. Toplantılarda Akdeniz havzasında yer alan ülkelerden yaklaşık 300 katılımcı hazır bulunmuştur. Dördüncü Akdeniz Orman Haftasının ev sahipliğini İspanya- Barcelona’da yapılması kararlaştırılmıştır. Program ve diğer gelişmeler için http://med.forestweek.org/ ziyaret edilebilir.

Birleşmiş Milletler nezrinde ormancılık çalışmalarının yer aldığı  Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) heryıl 21 Mart Dünya Ormancılık Günü/haftası münasebetiyle bir program ve dünyadan çeşitli etkinlik duyuruları yapmaktadır (URL-1). Bu etkinliklerin durulması ve dünyaya raporlanması anlamında önemli olduğu düşünülebilir. Geçen sene yapılan etkinliklerde buradan görülebilir. Gün için belirlenen logoyu Türkiye’deki etkinliklerde kullanıp duyurulması ve raporlanması sağlanabilir.

Bu sayfada da görülebileceği gibi FAO tarafından yapılan '2015 International Day of Forests (IDF)' duyurusuna göre 2015 yılı için ana tema; "Forests | Climate | Change" olarak belirlenmiştir. 

BM Genel Kurulunda da karara bağlanan (URL-2) Dünya Ormancılık Günü için Sosyal Medya Tabelası (hagtaq)  #IntForestDay olarak belirlenmiştir.

Bunun yanında Amerikan Başkanı Obama dâhil bazı önemli kişilerden seslerle bu güne özel bir video hazırlanmıştır (URL-3). Dünya Ormancılık Günü İçin 2013’de de (URL-4) hazırlandığı yine bu web sayfasında belirtilmiştir.   

Ormancılık araştırmalarında saygın bir yeri olan IUFRO (Ormancılık Araştırmaları Uluslararası Birliği) web sayfasına (URL-5) baktığımızda 21 Mart Dünya Ormancılık Günü için FAO'nun duyurusuna değinmiştir. Bunun yanında bu sayfada Eskişehir’de düzenlenecek World Wood Day (Dünya Ağaç Günü) programına da yer verilmiştir (URL-6). Ormancılık etkinlikleri de yer aldığı belirtilen bu program daha çok Sempozyum tarzında odun işleri ve ahşap sanatları üzerinde durduğu dile getirilebilir.

URL-1; BM Dünya Ormancılık Günü Duyurusu ve Dünyada Yapılan Etkinlikler
URL-2: BM Dünya Ormancılık Günü Kararı 
URL-3; Dünya Ormancılık Günü Videosunu İzlemek İçin 
URL-4; Dünya Ormancılık Günü İçin Hazırlanan Video (2014); https://www.youtube.com/watch?v=gnMgNt3122I&t=20
URL-6; Dünya Ağaç Günü Programı-Sempozyumu için http://www.worldwoodday.org/2015/index.html


Orman Haftası

Orman Haftası, Dünya Ormancılık Günü olan 21 Mart tarihinde yapılacak tören ve kutlamalarla başlar. Bu hafta içerisinde yöresel mülki amirliklerce belirlenen bir gün ise "Ağaç Bayramı" olarak kutlanır…

Her Zaman Doğal Güzellikler İçinde, Doğayla Uyumlu ve DOĞAL Bir Yaşam Dileğiyle herkesin 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Ormancılık haftası kutlu olsun. 



Yorum Gönder

0 Yorumlar