Beşinci İstanbul Uluslararası Su Forumu'na Katıldık

4. İstanbul Uluslararası Su Forumu 10-11 Mayıs 2017 tarihleri arasında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Forum organizasyonunu Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) birlikte üstlendi.

Dünya Su Konseyi (WWC), UNESCO Su Eğitimi Enstitüsü (UNESCO-IHE), Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü (SIWI), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP-GPA), Birleşmiş Milletler Dünya Su Değerlendirme Programı (WWAP), Birleşmiş Milletler Su (UN Water), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Cenevre Su Merkezi Uluslararası Su Hukuku Platformu, Action Aganist Hunger (ACF), Su Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Yönetimi İslam Ülkeleri Ağı (INWRDAM), Romanya Hükümeti Su ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM), Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Hatay Büyükşehir Belediyesi,  Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Diyanet Vakfı Hayır ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) gibi kuruluşlar Forum’un tematik oturumlarına ve yan etkinliklerine aktif olarak katılım sağladı.

Forum “Su ve Barış” ana teması altında mülteciler konusuna odaklandı. Forum’da kentsel su yönetimleri, finansman mekanizmaları, su ile ilgili yardım eylemleri, hukuki konular ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması tartışıldı. Ayrıca savaş ve doğal afetler nedeniyle yerlerinden edilen sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkeler, sığınımacılara su ve hıfzıssıhha hizmetleri temin etme konusundaki deneyim ve başarı öykülerini paylaştılar.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun iştirakiyle gerçekleşen "Su ve Barış" temalı Foruma, Bakanımınız yanısıra Bakanlık Müsteşarı Akif Özkaldı, Müsteşar Yardımcıları Ali Rıza Diniz, İbrahim Çiftçi, Cemal Nogay, Bakanlık Danışmanı Mustafa Eldemir, DSİ, OGM, DKMP, MGM Genel Müdürleri, Bakanlığa bağlı kuruluşlardan merkez ve taşra teşkilatlarından Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Dünya’nın dört bir yanından politikacılar, uzmanlar, araştırma enstitülerinin temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcileri, uygulayıcı kurum ve kuruluşların temsilcileri, su uzmanları ve akademisyenler ile çeşitli kurumlardan davetliler katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Prof. Dr. Veysel Eroğlu açılış konuşmasında 5. Dünya Su Forumu"nun 2009 yılında gerçekleştirildiğini ve dünyanın farklı ülkelerinden 33 bin kişinin katıldığını belirterek, İstanbul'da bunu geleneksel hale getirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Suyun canlı hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu susuz bir hayat olamayacağını bu nedenle suya çok önem verildiğine de sözlerinde yer verdi.
Şu anda İstanbul’da 600 bin Suriyeli mülteci olduğunun altını çizen Prof. Dr. Eroğlu 600 bin kişilik nüfusun Helsinki’nin nüfusundan daha fazla olduğunu ve dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda olduğumuzu belirtti. Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için Şanlıurfa, Kilis ve diğer kentlerde yaptığı işlere de değinen Bakan Prof. Dr. Eroğlu, sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptığı yatırım miktarının 5 milyar doları bulduğunu aktardı.

Prof. Dr. Eroğlu konuşmasının devamında dünyadaki mülteciler veya Afrika gibi dünyanın susuz yerlerindeki insanlara su temini için bir fon oluşturulması çağrısında bulundu ve sözlerine uluslararası su konularına da değinerek son verdi.
Ayrıca çeşitli önemli ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından da ana tema çerçevesinde yan etkinlikler düzenlenmiştir.

4. İstanbul Uluslararası Su Forumu’ndan elde edilecek neticeler ile 2018 yılında Brezilya’da düzenlenecek 8. Dünya Su Forumu’na katkı sağlanması hedeflenmektedir.





Forumda 4 tematik panel gerçekleştirilmiştir; 1)Barış için su, 2)Su ile ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin sorunlu zamanlarda ve bölgelerde uygulanması ve izlenmesi, 3)Su ile ilgili insani yardım faaliyetleri: İyi örnekler ve hukuki çerçeve ve 4) Nüfus baskısı karşısında kentsel su yönetimi. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar