İklim Zirvesi (COP23) Bonn’da Başlarken

İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 23. Taraflar Konferansı (UNFCCC COP 23) FIJI adına Almanya- Bonn’da başladı. Konferans 6-17 Kasım 2017 tarihlerinde devam edecek. Fiji Adaları başkanlığında Bonn şehri; Taraflar Toplantısı (#COP 23), Kyoto Protokolü Taraflarının Toplantısı (#CMP 13) ve Paris Anlaşması Taraflarının Toplantısı (#CMA 1-2) başta olmak üzere yan etkinlikler ve taraflar konferansı altında onlarca toplantıya ev sahipliği edecek.

Toplantıya yaklaşık 25 bin kişinin katılması bekleniyor. İklim Zirvesi ulaşım ve lojistik imkânlarından dolayı Fiji Adaları adına Almanya’nın eski başkenti Bonn’da yapılmasına karar verilmişti. Almanya, iki haftalık İklim Zirvesi’nin mümkün olduğunca çevre dostu olacağını; bisiklet filosu ve elektrikli otobüsler ile ulaşım sağlanacağı, yarım milyon plastik bardak tasarrufu sağlamak için her katılımcıya musluk suyu ile doldurulabilecek bir şişe verileceği; bundan sonra yenilenebilir enerji projelerine daha fazla yatırım yapıldığını açıkladı.

İklim zirvesinin en önemli konusu Yeşil İklim Fonu olduğunu söylemek mümkündür. Ulusal olarak belirlenecek Finansal Katkıların özellikleri de dâhil olmak üzere, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletme ile ilgili daha fazla rehberlik (NDCs) ve iklim değişikliğine uyum konuları üzerinde müzakereler devam edecek. Paris Sözleşmesinin 6. Maddesi ile ilgili konular (kooperatif yaklaşımları) ve Paris Anlaşmasının uygulanmasına ilişkin diğer hususlar müzakere edilecek. Diğer yandan Fiji Adaları başkanlığında yapılan toplantıda, iklim değişikliğinin ada ülkelerine vereceği zarara dikkat çekileceği umuluyor.

"Paris kural kitabı" ile ilgili çalışmalara ek olarak kapasite geliştirme, cinsiyet, kayıp ve hasar dâhil olmak üzere Sözleşme ve Protokol'ün uygulanmasına ilişkin düzenli gündem maddelerini alacak. Diğer yandan yerel halkların platformu, STK’lar ve gençler(COY13) kendi organizasyonlarında görüşmeler yapacaklar.

Türkiye Hazırlıkları
Türkiye Heyeti bu sene 2 adet İklim Değişikliği Müzakereleri Değerlendirme Toplantısıyla epey bir hazırlık yaptı ve değerlendirmelerde bulundu. Paris Anlaşması ve müzakerelerin gidişatı üzerinde çalıştı. Birinci toplantıya katıldım ve gayet hazırlıkların yerinde olduğunu gördüm. Kamu, özel sektör, üniversite ve STK’ların Baş Müzakere Yardımcısı atayabilmesi kararı yerindeydi. Yeni İcra Direktörüyle temaslara önem verilmesi, yeni soluklu bir ülke grubunun oluşturulması, finans araçlarıyla iletişim, daha çok deneyimli hukukçuların müzakere ekibine dahil edilmesi, daha önceki protokolden elde edilen deneyimlerin Paris İklim Değişikliği Sözleşmesine atfedilmesi gibi konular üzerinde mutabık kalınmıştı.

Finans Desteği Araçlarından daha fazla faydalanmamız gerekliliği, mutlak emisyon taahhütleri verilme riskleri, iklim değişikliğine uyum süreci için alt yapı dönüşümlerinin gerekliliği üzerinde müzakere edildi. Türkiye’nin İklim Değişikliği Modeli; “Düşük Emisyon Sürdürülebilir Kalkınma” prensibi benimsenmesine karar verildi. Türkiye Paris Anlaşması'nı imzalamasına rağmen, henüz anlaşmayı ulusal meclisinde onaylamayan, dolayısıyla anlaşmanın yürürlüğe girmediği son 27 ülke arasında yer alıyor. Eğer Yeşil İklim Fonu’ndan faydalanma imkânı ülkemiz için doğarsa elbette Türkiye de Paris İklim Değişikliği Anlaşmasını onaylayacaktır.  Diğer yandan Cop23 başlarken açıklama yapan Suriye Heyeti anlaşmayı imzalayacağını duyurdu ve böylece imzalamayan sadece ABD kalacak(imzayı çekeceği duyrulmuştu).

Türkiye’nin Modeli; “Düşük Emisyon Sürdürülebilir Kalkınma”
Sonuç olarak Bilge Nesil Gençlik Bilişim Sanat Turizm Derneği (Daha Yeşil Bir Dünya İçin Gençlik Platformu üyesi) olarak Türkiye’nin İklim Değişikliği Modeli; “Düşük Emisyon Sürdürülebilir Kalkınma” prensibini destekliyoruz.  Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine de böylece kalkınma çalışmalarımızda yer vermiş oluyoruz. Başmüzakereci Mehmet Emin Birpınar ve Müzakerelerin koordinatör kurumu Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile iletişim kurarak müzakerelerde gönüllü Baş Müzakere Yardımcısı atadığımızı beyan ettik. Başlayan konferansı takip ediyor (http://enb.iisd.org/climate/cop23/) ve iklim değişikliğine uyum sürecinde ülkemizin yanında olduğumuzu beyan ediyoruz.

Süleyman Çetin
Bilge Nesil Gençlik Bilişim Sanat Turizm Derneği
Çevre ve İklim Değişikliği Masası

Yorum Gönder

0 Yorumlar