Doğada Nesli Tükenen İnsan İçin; Millet Bahçeleri (Bölüm-2)


Milli Türk Bahçe Sanatının en önemli nüvesi olacak olan Millet Bahçelerinin ana amacı ve felsefesi betona boğulmuş, yüksek binalarla sarılmış şehirlere bir nebze olsun nefes aldırmak ve insanı doğayla buluşturmaktır. ‘Doğada Nesli Tükenen En Önemli Tür, İnsandır. Doğada kaybolan insanlığı doğayla buluşturmalıdır. Doğa Kültürü Eğitimleri yapılmalıdır.

Millet Bahçeleri ile şehir dışındaki ormanlara gidemeyenlerin (milletin) yanına, ayağına, yani şehir merkezlerine Millet Bahçesinde ağacı ve çiçeği getirmektir.

Eski dönemlerde İstanbul’da Gülhane, Sadabad, Has bahçeler, Paşa bahçeleri, Karabali, Feridun Bey Bahçesi, Emirgan, Kuleli, Yıldız, Çubuklu, Fenerbahçesi en güzel örneklerdir. Anadoluda yine Millet Bahçeleri olarak Hıdırlıklar, Mesire, Seyran Bağları, Hevsel Bahçeleri sıralanabilir.

Dünya’dan örnekler vermek gerekirse; Londra'da Kew Gardens 250 yıl önce yapıldı, Newyork'da The Central Park bu sene 160. yılını kutladı, Paris Boulogne Ormanlarında Bagatelle Parkı pek güzel örnektir. Türk Bahçeciliği yanında Endülüs Bahçeciliği, Hint (Babür) Bahçeciliği Ve İngiliz Bahçesi gibi bahçe kültürleri de önemlidir.

piknik alanları, park, bahçeler, seyfiyelikler, botanik parkları, arboretum, kent ormanları, koruluklar, bostanlar, gıda ormanları, bağlar farklıdır. Millet Bahçesi ise bunların hepsinden farklıdır.
Millet Bahçeleri ve Doğa Kültürü Eğitimleri üzerine yazımız devam edecek.

Orman Yüksek Mühendisi
Mustafa Çetin

Bilge Nesil Gençlik Bilişim Sanat Turizm Derneği
Ekoturizm ve Doğa Kültürü Eğitimleri Projesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar