Ormandan yeni faydalanma modelleri; Friluftsliv, Biyofili, Orman Banyosu

Friluftsliv ve Biyofili Kavramları

Kültürlerin doğa ile iç içe yaşatmaları ve küçük şehirlere sahip olmaları sebebiyle Norveç İsveç ve Finlandiya gibi İskandinav ülkeleri daha mutlu oldukları bilinir. Doğa ile derinden iletişim kurmayı hedefleyen Friluftsliv yani "açık hava hayatı" bu ülkelerde benimsenmiştir.
Çocukların hareketsiz kaldıklarında keyifsizlik, yaptıkları şeylerden zevk almama, dikkatini toplayamama gibi depresyon belirtileri yaşadıkları tespit edilmiştir.

Biyofili yani "yaşayana duyulan sevgi" kavramı ile daha çok fayda ve en az zarar etiği gereği yeşil bina ve tasarımlar, yenilenebilir enerji, geri dönüşüm, yeşil giysi gibi her alanda karşımıza çıkmaktadır. Biyofili kavramıyla daha çok yeşil kelimesinin ve mantığının kullanıldığına şahit olacağız.

Orman Banyosu

Japonya hükümeti 1982 yılında Korucu Tıp uygulaması olarak tanımladığı Shinrin-Yoku yani "orman banyosu" kavramı ile doğa yoluyla şifa ihtiyacı yanında ormanları koruma programının parçası olduğu, ormanın genlerimizi olumlu olarak etkilediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, yüksek tansiyonu düşürdüğü, depresyon gibi birçok hastalığa iyi geldiği ortaya konulmuştur. Ormanın derinliklerinde vakit geçirmek, doğa ile bütünleşmek, ormanın sesini dinlemek, ağaç kokusunu duymak, tertemiz havayı içine çekmek üzere oturmak yahut uzanmak olarak bilinmektedir.

Orman terapisi programıyla Japonya hükümeti 2012 yılında 48 adet orman terapisi üssü ilan etmiştir. Bu orman terapisi programına beslenme Eğitimi ve kaplıca turizmi gibi uygulamalarla eklenmiştir. Bu çalışmalara destek olarak İNFTA ağı (uluslararası doğa ve orman terapisi ittifakı) bütün dünyada araştırma, eğitim ve halk sağlığı kurumları ile ortaklıklar kurarak orman terapisinin tamamlayıcı Tıp çalışmalarına katkı vermesi çalışmaları yürütülmüştür. Bu kapsamda orman terapi kılavuzları (250 Avustralya'da 10.000 Çin'de) yetiştirmesi hedeflenmiştir.

Bu konuda ülkemizde İzmir Balçova'da Doğa koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü ile çalışma başlatıldığı bilinmektedir. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının geliştirildiği son dönemde ormandan daha çok şifa arayışları arttırılmalıdır.



Yorum Gönder

0 Yorumlar