Gençlik ve Spor Bakanlığının desteklediği ÇEMDER Yeşil Orman Okulu'nun yürütücülüğünü yaptığı Genç Lokman Hekimlerin Şifa Kapısı projesi 2. dönemine devam ettiriyor.
Bilindiği üzere Doç. Dr Sabri Erbaş tarafından 1 aylık eğitim verilen gençler projenin ikinci aşamasında farklı konulara ve çalışmalara katılıyor. Projenin bu aşamasında gençler atölye çalışmaları yapıyor, seminerlere katılıyor ve eğitimler alıyorlar. Bu çalışmaları Kasım 2021'e kadar devam etmesi planlanıyor.
Çalışmalardan kısaca bahsetmek gerekirse;
Besler Şifa Atölyesi-1
Nazım Tanrıkulu...
Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Nazım Tanrıkulu ile bir program yapılmıştır. Programda tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili Türkiye'de yapılan çalışmalar ve baharın ilk müjdesi olan aromatik bitkiler hakkında bilgiler verilmiştir. Kendi kitabı olan "Tıbbi bitkileri doğru kullanma kılavuzu" adlı eser üzerinde konuşuldu.
Besler Şifa Atölyesi-2
Prof.Dr. Fatih Satıl; Nedir Şu Tabiat...
Balıkesir Üniversitesi Botanik konusunda önemli çalışmaları olan Prof. Dr Fatih satıl ile tabiat, tabiatta bilimsel çalışmalar, etnobotanik kavramı, etnobotanik çalışmaları, tıbbi ve aromatik bitkileri kullanma konusunda 4D kuralı konuları işlendi. Bunun yanında "Kazdağları'nın Şifalı Bitkileri" kitabı konusunda mütala edildi.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresine katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi ne eğitim grubumuz katılım sağlamıştır. Katılım sağlayanlar sertifika kazanmış ve geleneksel ve tamamlayıcı Tıp konusunda ve aromaterapi konusunda akademik çalışmaları dinlemişlerdir.
Besler Şifa Atölyesi-3
Gülçin İşler; Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Kariyer Yolculuğu...
İstanbul Üniversitesi tıbbi ve aromatik bitkiler bölümü öğrencisi ve girişimci Gülçin İşler ile tıbbi ve aromatik bitkiler bölümü konusundaki kariyer yolculuğu konuşuldu çalışmada Türkiye'deki tıbbi ve aromatik bitkiler bölümü ve okutulan dersler konusu işlendi. Kendisi projenin gönüllerinden olup eğitim grubunu bilgileri ile beslenmektedir. Bunun yanında kendi girişimi olan Lonisera Atölyesi konusu işlendi.
Besler Şifa Atölyesi-4
Tıbbi ve aromatik bitkilerden süsleme buketi;
Tıbbi ve aromatik bitkilerin daha çok kullanılması ve hayatımızı güzelleştirmesi amacıyla süsleme buketi atölyesi yapıldı. Çalışma hoş kokulu ve hoş görünümlü tıbbi ve aromatik bitkilerin süslemede kullanılması konusunda atölyede uygulamalar ve örnek şekiller öğrenildi.
Çamlıdere arazi programı- 10 Temmuz 2021
Programın ilk durağı Çamlıdere'de bulunan Şeyh Semerkandi hazretleri oldu. Daha sonra Çamlıdere şehir merkezi gezildi. Programın üçüncü durağı Çamkoru Gençlik Merkezi oldu. Burada katılımcılara doğada tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanması kurutulması ve değerlendirilmesi hakkında bilgiler verildi. Programın dördüncü ve son durağı Çamkoru tabiat koruma alanında bulunan Gölet oldu. Burada kazanımcılar sarı kantaron, doğal yosun, adaçayı, kekik gibi tıbbi ve aromatik bitkiler topladılar. Uygulamalı olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin nasıl toplanacağı konusunda eğitim verildi. Programını genel değerlendirmesi yapılarak kapanış yapıldı.
Güdül arazi programı- 17 Temmuz 2021
Programın ilk durağı Yenikent Anayurt Fidanlık testleri oldu. Burada katılımcılar biberiye, lavanta, keklik gibi tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliği konusunda bilgi aldı. Programın ikimci durağı Ankara Yenikent Mülk köyünde lavanta bahçesi olduğu. Bu bahçe 3 yıl önce 3 dönüm halinde İbrahim Bey tarafından hazırlanmış, lavanta yetiştiriciliği konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olunduğu. Programın üçüncü durağı Ankara Yenikent Mülk köyünde yeni kurulan lavanta bahçesi oldu. Bu bahçe 180 dönüm olarak tesis edilmiş. Lavanta bahçesi yatırım giderleri konusunda ayrıntılı bilgi alındı.
Besler Şifa Atölyesi-5; Sirke Atölyesi- 24 Temmuz 2021
Besler Şifa Atölyesinin Çalışmalarını Takip Edebilirsiniz;
Besler Şifa Atölyesi-6; Tıbbi ve aromatik bitkiler sektöründe fırsatlar
Eğridir MAREM uzmanlarından Hasan Arslancan tarafından tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda son dönemde bilimsel çalışmalar, GETAT ile ilgilenenlerin ve şifacıların bilmesi gerekenler, sektörün ihtiyaç duyduğu tıbbi aromatik ürünler ve tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Tarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yapılan araştırma projeleri konusunda genel bir değerlendirme yapıldı.
Mürver Bahçesi Ziyareti- 5 Ağustos 2021 Perşembe
Merve Hanim ile @murverbahcesi'ni ziyaret ettik.
@bacembalikesir eğitiminden sonra arazi temin etmiş. Uzmanlar ve @nazimtanrikulu ile yapmış olduğu araştırmalar ile mürver türüne karar kılmış. Bahçesini yerinde ziyaret ederek bahçeye ekilmesi, bakımı, yetiştirilmesi, yıllık verimi, mürveri nasıl değerlendirileceği ve ilaç olarak kullanılması gibi bilgiler aldık. Şurup ve çay olarak tüketilebilir.
Programlarımız devam ediyor.
2 Yorumlar
Bütün emeği geçenlere..teşekkür ve takdirlerimi sunuyorum.
YanıtlaSilBizler de Teşekkür ederiz, Katılım beklediğimizden de fazla olduğu için bizler de mutlu olduk :) Umarım diğer çalışmalarda da ilginiz hiç eksilmez.
SilYorumunuz İçin Teşekkürler..