FİDAN ÇUKURU AÇAMADAN ZEYTİN DİKME FİKRİ 

Orman Mühendisliği (sedir, kızılçam, ladin, göknar....vb ağaç türü ile ilgilenen) ve Ziraat mühendisliği (ceviz, zeytin, defne, kenevir, domates, biber...vb ile ilgilenen) diye bir bölüm var. Biyolog, peyzajcılar, çevre mühendisleri gibi bölümler var. Herkesin uzmanlık alanı farklı diyebiliriz. Mühendisler, biyologların çok iyi bildiği ekosistem, bildiğiniz gibi olmayabilir.

Dış mihraklar bize çam dikmeyi dayatması muhabbeti, Anadolu'nun çam gerçeğini değiştirmez. Çam bu güzel vatan için bahşedilmiş bir nimettir. Bu konuda bir yazı paylaşmıştık. İstatistiklere göre 30 yıl önce 80 bin olan zeytin adeti, şimdi 2 kat artmıştır. Yani olabildiğince zeytin dikilmeye çalışılmaktadır. Devlet istese yada istemese bile vatandaş zeytin dikmiştir. 

Bırak sulamayı küçücük bir çukur bile açılamayacak yerlerde kızıl çam ve sedir ağacı yetişiyor. Sulamadan tavsiye edilen türleri dikmek kolay değil ve fidanları üretmek çok zahmetli...

Bir bölgenin doğal yapısının kabul edeceği, bu doğal yapının sağladığı ekolojik ve iklim değerlerine uyabilecek bitki türleri vardır. Bitkiler başlangıçta o bölgeye bu kabule göre gelir, yerleşir. Bunlar arasında bölge ile en uyumlu olanlar, herhangi bir sulamaya, gübrelemeye, çapalamaya hatta ilaçlamaya ihtiyaç duymaksızın o bölgede tutunup neslini devam ettirebilenler yerleşim sisteminde son evreye ulaşabilir, kalıcı olur. Bu bitkilere Klimaks denir. Orman ağaçlandırmalarında sulamadan, gübrelemeden, çapalamadan ve ilaçlamadan hayatını devam ettirecek, normal gelişmesini gösterecek ve orman olabilecek en şanslı ağaç türü sedir ve kızılçamdır.

Güzel hayallerle zeytin, ceviz, kenevir, defne gibi bahçe ürünleri ekme yada dikme kolay değil.  Devletimiz orman teşkilatı aracılığı ile ormanlardan yer tahsis vermekte ve özel ağaçlandırma ile ceviz, badem gibi gelir getirici türler ile ağaçlandırmaya imkan vermektedir. Herkes bu imkandan faydalanabilir. Unutmayın çam, sedir ve ardıç gibi türler ile orman ekosistemi oluşabilir ve diğer türler ile ziraat- çiftçilik yapılabilir.

Zirai fidanları dikmek için sulama, gübreleme, çapalama bazen ilâçlama yapmak gerektiğini hatırlatırız.

Not: İnsan ilk çağlarda avlanmak için Orman yakarken şimdi hayata tutunmak için Orman yangınlarını söndürmelidir!




Yorum Gönder

0 Yorumlar