Ağaçlarda Budama ve Ağaç Cerrahisi

Ağaçların arborikültürel ilkeler temelinde tek ağaç bakımlarına önem verilmesi gerekir. Bu kapsamda budama, seyreltme ve ağaç cerrahisi çalışmaları ön plana çıkmaktadır.

Budamaların genel prensipleri şu şekilde açıklanabilir: 

  1. Budamalarda kuru ana dalların uzaklaştırılması;
  2. Mekanik direnci azalmış olan ana dal ve dalların uzaklaştırılması, kısaltılması ya da yükünün azaltılması;
  3. Tepe tacından ayrı gelişmiş ana dalların uzaklaştırılması, tepe tacının ve dalsız gövde kitlesinin biçimlenmesi;
  4. Görsel bir bütünlük sağlanmasına dönük dengeleme budamaları, ana dallar üzerinde de; kuru, sıkışık, anormal gelişim gösteren, ana dalların direncini azaltan ve tepe tacının simetrisini bozan dalların uzaklaştırılması temel teknik prensipler kabul edilmelidir.

Budamalar dikkat edilecek hususlar;

  • Dallar arasındaki ilişkilerin ve gelişme kusurlarının daha net görülebileceği yaprakların dökülmüş olduğu dönemlerde yapılmalıdır. 
  • Budama uygulamalarından sonra yara yüzeylerinin yara macunları ile kapatılması ve kallus gelişimine göre bu uygulamanın 6 ayda bir tekrar edilmesi çürükçül mantar ataklarının önlenmesi bakımından ihmal edilmemelidir. 
  • Budamalar esnasında ayrıca söz konusu ağaçları sıkıştıran ve gelişimini zorlaştıran yakın konumlu diğer ağaçlarda taç küçültme ve kısaltma budamalarına başvurulmalıdır.
Bu konuda Ankara ve İstanbul Belediyesi'nin rehberleri çok güzeldir. diğer yandan videolarla daha fazla bilgi ve tecrübe edinebilirsiniz.




Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Belediyeleri uyarmak lazım.istanbulda öyle bi ağaç budama yapiliyorki bütün dalları kolları kesiliyor.
    Sadece kütüğü kalıyor.
    Ne yaprak ne gölge oluyor.Kuslar ble uçup duruyor konacak bi dal bulamıyor.
    Yetkililer bi baksa duruma...teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sosyal medyada da bazı yanlış uygulamaları görüyoruz. Dediğiniz gibi bu uygulamaları gördüğünüzde bulunduğumuz yerde kentsel tasarım müdürlüğüne başvurarak bilgilendirme yapmak lazım.

      :)

      Sil

Yorumunuz İçin Teşekkürler..