Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi yani UNCCC kısa adıyla bildiğimiz, her yıl takip ederek yazdığımız İklim Müzakereleri bu yıl İskoçya'nın Glasgow Şehrinde düzenlenecek. 31 Ekim ile 12 Kasım ayı arasında 2015 yılında Paris'te imzalanan Paris İklim Anlaşmasına taraf olan tüm Dünya ülkeleri burada 2030 yılı ve 2050 yılı hedeflerini, pandeminin etkisinde kalan son 2 yılda yapılanları ve gelecek 5 yılda neler yapılması gerektiğini müzakere edecek.
Dünya'nın 2050 hedeflerine ulaşabilmesi için covid19 pandemisinin verdiği büyük boşluğu telafi için büyük ivme kaydetmesi gerekmekte. Bu nedenle COP26 büyük bir öneme sahip kritik dönemeç olarak görülüyor.
Müzakerelerde konuşulacak bu yıl ki göze çarpan konu ise Çin'in ekonomik gücünü kullanarak etrafındaki ülkelere stratejik baskı uyguladığı proje olan "Kuşak ve Yol" projesine daha yeşil daha iklim dostu bir alternatif için "Daha İyi Bir Dünyayı Yeniden İnşa Et" girişimi konuşulacak. Bu girişim ile orta ve düşük gelirli ülkelerin büyük ölçekli altyapı ihtiyaçları koşulsuz şartsız olarak desteklenerek rekabet eşitliği sağlayarak dünya çapında somut yatırımlar yapılması hedefleniyor.
İklim zirvesi pandemiyi bahane edenlerle hüsrana doğru ilerliyor. Bundan sonraki COP27 Mısır 'da yapılacak.
Paris Iklim Değişikli Anlaşması daha önce Amerikanın çekimserliğiyle sınandı ve şimdi fosil azaltma hedefi(NDC) koymayalarla sınanıyor. Tabi bir yandan tek gelir kaynağı fosil kaynaklar olan Suudi Arabistan bile 2050 için iklim hedefi koymuştu.
Türkiye İçin Kritik Dönem Başlıyor!
Ülkemizde de bu yıl iklim değişikliğine bağlı felaketlerde artış gözlemlendi. Gözle görünür seviyede yaşanan tatlı su kaynaklarının azalmasına bağlı kuraklık, Antalya'da yaşanan büyük orman yangınları, Karadeniz'de yaşanan sel felaketleri, denizlerde artan sıcaklıklar sebebiyle Marmara Denizi'nde görülen müsilaj son yıllarda ülkemizde de iklim değişikliğini konuşulur hale getirmişti.
Ülkemiz 2015'te Paris İklim Anlaşmasına 191 ülke ile birlikte imzalayıp taraf olsa da, gelişmişlik sınıflamasında yanlış konumlandığını sürekli dile getirerek meclisinden geçirmemişti. İç ve dış siyasetinde siyasetinde dünya lideriyiz derken BM'ye gelişmiş ülkeler arasında değil biz gelişmekte olan ülkeler arasındayız demesi süreci uzatan sebepti. Ancak bu yıl geçtiğimiz aylarda meclisinden geçirerek kanunlaştırabildi. Bu nedenle yaptırımları ve yapılacakları tam anlamıyla taahhüt ettiğinden ülkemiz için bu yıl ki İklim Zirvesi daha çetin geçeceği ortada.
Türkiye'nin meclisten geçirmesiyle anlaşmayı onaylamamış son 5 ülke kaldı. İşte bu anlaşmayı onaylamayan ülkeler Eritre, Irak, İran, Libya ve Yemen. Türkiye ise 2015 yılında taraf olmasına karşın meclisinden geçirmediği için bu ülkeler arasındaydı.
Zirvede bizim açımızdan konuşulacak gündem konularını özetler isek şöyle; ülkemizin iklim değişikliğine uyum finansmanı, buna bağlı iklim taahhütlerimiz ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve Suriye iç savaşı sonrası ülkemizde yaşanan mülteci sorunları ve göç politikaları gibi başlıca konuların konuşulacağı belirtiliyor. Türkiye 1990 yılından beri durağan haldeyken artık öncü rolü üstleneceği de belirtiliyor.
Bilge Nesil Enstitüsü Olarak UNCCD'ye Akrediteyiz
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Taraflar Konferansı tarafından akredite olan Hükümet dışı Organizasyonlar, Sivil Toplum Organizasyonları ve Özel Sektör Temsilcileri arasında Bilge Nesil Enstitüsü olarak UNCCD COP13’de alınan karar gereği başvurumuz kabul edildi. UNCCD’den gelen mektuba göre “Wise Generation Youth, Informatics, Art And Tourism Association” olarak akredite sivil kurumlar arasındayız.
Gelecek 5 yılın planlamasının yapılacağı COP26'yı Daha Yeşil Bir Dünya için Gençlik Platformu adına Bilge Nesil Enstitüsü olarak takip edeceğiz. Artık resmen taraf olduğumuz bu dünya sahnesinde iklim diplomasisini gelecekte tam donanımlı halde takip edebilecek Enerji veya Çevre Mühendislerine büyük ihtiyaç var.
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkürler..