İnsan Çağı Ve Altıncı Yok Oluş

Dünya 4.5 milyar yaşında ve insanlık 3.5 milyar yıldır var. Kısacası 3.5 milyar yıldır devam eden bir canlılığı ortalama 70- 80 senelik bir insan ömrü ile anlamak kolay değil. Homo sapiens ortaya çıkışı 300 bin sene, mesela Göbeklitepe 13 bin yaşındadır. Medeniyetin oturduğu zamana kabaca bakarsak 3000 sene ve bunun 200-250 yıllık bir süresini şekillendiren ve baskın yaşayan insanlık antroposen dönemini yaşıyor. Yani ekonomik ekolojik sosyal kültürel baskın bir canlı olarak yaşıyor. Uzmanlar bu çağa antroposen çağı diyorlar.

Yuvamızdaki Altıncı Yok Oluş

Dünya üzerindeki canlı türlerinin %90'dan fazlası yok oldu. Elizabeth Kolbert'in "Altıncı Yok Oluş" kitabına göre şu ana kadar 5 yok oluş dalgası yaşandığını söylüyor. Sanayi devriminden sonra antropojen yani insanlığın baskın çağı başlamıştır. Bundan sonra daha yıkıcı bir dönem olmaması için var gücümüzle çalışmalı ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına sahip çıkmalıyız. Biz bu 6. yok oluşu yaşamamak için kendi yuvamızı korumalıyız. Eğer hala "Yuva Belgeseli" ni izlemediyseniz muhakkak izlemenizi tavsiye ederim.

O tohum ve toprak, gitmeseniz de görmesiniz de bizimdir. Toprak sadık yarimiz ve tohum ilk filiz. Tohumumuzu 3'e bölelim; biri aşa, biri kuşa, biri komşuya vermeliyiz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar