ABİZ PROJESİ Okul Dışarıda Paneliyle Başladı.

Okul öncesi dönem için bahçe, park, orman gibi açık hava alanları önemlidir. Öğrenme sürecinde Orman Anaokulu gibi alternatif eğitim metodları da gelişmektedir. 

Yeşil orman okulu olarak Anaokulu Bahçeleri için Peyzaj Rehberi kitabımızı 6 ayda 65 ilde, 661 okula ücretsiz ulaştırdık. Yeşil orman okulu olarak anaokulu bahçelerinin daha nitelikli olması için çıktığımız yolda yeni bir projeyi daha başlatacağız.

Türkiye'nin genel değerlendirmesini yapacağımız bu proje için 21 kriter belirledik. *Eğitmen, veli yada yönetici* olduğunuz anaokulu bahçesi için içtenlikle bir anket doldurmanızı istirham ediyoruz.

Anaokulu Bahçelerinin Peyzajını İzleme (ABİZ) Projesi Başladı. Karar alıcılara daha iyi bir rapor sunmamızı ve okul bahçeleri için farkındalık oluşacaktır.

Okul bahçe peyzajı nedir?

"Tasarım, teknik ve botanik bilgisi ile özellikle ağaç, çiçek, çim gibi yeşil alanı başta olmak üzere; bahçe girişi, meydanı, duvar ve çitleri, kapıları, bahçede bulunan oyun ve spor alanları, dinlenme ve eğlenme alanları, otopark, uygulama alanlarının belirli bir nizam ve iltizam içinde güzel görünecek şekilde bahçeye yerleştirilmesi ve düzenlenmesi okul bahçe peyzajı denir. "

Anaokulları için peyzaj rehberini edinerek daha bilgi sahibi olabilirsiniz.

*Anaokulları için doğa bilinci bahçeden başlar, prensibiyle Anaokulları için peyzaj rehberi hazırladıktan sonra Anaokulları bahçelerinde çocukların çevre hakkını tartışacağız ve izleyeceğiz."



Proje faaliyet

1. Proje Açılışı ve çalıştay;

• Görev dağılımının belirlenmesi, proje paydaşlarının bilgilendirilmesi ve proje yol haritasının kararlaştırılmasıdır.

• Okul Dışarıda Paneli

Çocuk, çevre ve eğitim hakkını ortak konuşacağız. Bu 3 hak eşgüdüm içerisinde tam anlaşılabilmesi için yapılacak bu çevrimiçi çalışmaya 25 kişi katılması planlanmaktadır. Bu konuda konu uzmanları ve iyi uygulama örneğine sahip eğitmenler ve okul yöneticilerinin davet edilmesi planlanmaktadır. Bu çalışma özellikle çocukların güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşama ve eğitim alma hakkının savunulması için yapılacaktır. Bakanlık ve il milli eğitim müdürlükleri yöneticileri, öğretmenler, eğitmenler, okul kurucuları, eğitim sektörü temsilcileri ve uzmanların çocukların güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşama ve eğitim alma hakkını öğrenmeleri, ilgilenmeleri ve savunmaları sağlanması amaçlanmaktadır.

2. Kriter Ve Göstergelerin Belirlenmesi;

• Anaokulların peyzaj durumunun incelenmesi konusunda Kriter ve göstergelerin belirlenmesi ortak toplantısıdır. Bu konuda izleme uzmanı tedarik edilecektir.

• Önemli metin ve raporların çevrilmesi ve yayımlanması da sağlanacaktır. Özellikle Temiz, Sağlıklı, Sürdürülebilir Bir Çevrede Yaşama Hakkı” BM Kararını konusunda raporlar ve metinler çevrilecektir.

• Pilot Uygulamalar (Ankara) yapılacaktır, belirlenen kriter ve göstergelerin doğrulanması amacıyla uygulamadır. Anaokulları için Peyzaj Rehberi güncellenmesi ve basımı da yapılmalıdır.


3. Türkiye Geneli Veri Toplama Ve Analiz; belirlenen ve doğrulaması yapılan kriter ve göstergelerin ile Türkiye'den en az 30 ilden 300 okuldan geri alınması çalışmasıdır. Dernek üyelerince yapılacak faaliyettir. İzleme çalışmasında belli bir mesafe kat edildikten sonra Boşluk Analizi yapılacaktır. Böylece eksik kalan bölgeler için farkındalık çalışması yapılacaktır ve veri eksikliği giderilecektir.

4. Raporlama Ve Savunuculuk; basın medya, kamu kurumlarında karar alıcılara ulaşmak için faaliyettir. Projenin sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

5. Proje Kapanış; proje sonuç raporunun hazırlanması çalışmasıdır.

OKUL DIŞARIDA PANEL PROGRAM

1- Proje takdim,

2- Anaokulu Bahçe peyzajı rehberi,

Mustafa Çetin, Eğitmen.

Yeşil Orman Okulu.

3- Çocukların çevre hakkına giriş,

Feray Salman, Genel Koordinatör.

İnsan Hakları Ortak Platformu.

4- Fikirler, sorular ve kapanış,

Süleyman Çetin, Eğitmen.

Yeşil Orman Okulu.

23 MAYIS OKUL DIŞARIDA GÜNÜ

Her yıl öğretmenleri ve çocukları dışarıya özendirmek için kutlanan bugün münasebetiyle bir panel düzenlendi. Panel Proje Koordinatörü Mustafa Çetin tarafından yapılan sunum ile şekillendi. Son bölümde Feray Salman ile eşgüdümlü soruların cevaplarına ile tamamlandı.

PANEL SORULARI

Ptojenin konsept danışmanı olarak burdayım. Benim işim proje yazmak ve beyin fırtınası oluşturmak. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik kurumu bu projenin neresinde olabilir?

Ramazan KIRMIZI

Yeşil orman okulu çalışmalarını sürekli takip ediyorum. Çömlek yani Kırmızı Toprak ustası olarak toprakla ilgili herşeyi konuşabiliriz. Sağlıklı Yaşamak için Topraklama ve güvenli bir çevre için bilmek çok önemli...

AB raporlarında mevcut durumu raporlayan ve analiz edenleri anlıyorum. Çocukların çevre hakkını savunurken şikayet, ihlaller ve geriye bakmamızı isteyen cümleler kurmaktan ziyade yapmamız gerekenlere ve iyi uygulamalara değinen bir rapor hazırlamamız mümkün mü?

Muhammet Çetin

Merhaba, öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. Bu çalışmaya temel oluşturan, erken çocukluk gelişimi ve eğitimi alanında bir kavramsal ve teorik çerçeveniz var mı? Dünya' dan ve Türkiye'den incelediğiniz bilimsel çalışmalar oldu mu? Okul bahçesinin özellikleri ile ilgili çağdaş yaklaşımlardan ilham aldınız mı?

Melek Yılmaz

merhaba sunumunuz ve projeniz için teşekkürler. yağmurlu havalarda kapıya görevli öğretmen koyup çocukların okul bahçesine bile çıkmasını müsaade etmeyen ilkokullar için yani değil çevre hakkı neredeyse nefes alma hakkını bile engelleyerek bir şekilde günleri geçiştiren okullar için de rehber niteliğinde hatta daha sonrasında bahçe kullanımını zornlu hale getirecek projeler başlatıması temennisiyle çalışmalarınızın devamını dilerim.

Mehtap Alan

Merhaba, sunumuzun çok değerli teşekkür ederim.bu çerçevede yapılandırılmış örnek anaokulları var mı paylaşabileceğiniz?

İlayda Öğretmen



Bu projede Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine uygunluk ve konuyla ilişkilendirmeye Çevre Mühendisi olarak ben bakıyorum. Çocuklarda çevre konularında ekoanksiyete sebep olmadan bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Bu konuda konuşlanacak çok şey var.

Çocukların çevre hakkı ve çocukların ekolojik hakkı arasında fark var mı?

Süleyman Çetin

*ANKET*

https://docs.google.com/forms/d/1CEGrikGLZOwF7QWvzSQsmXLf2wN63MkWCQCS9OMvLiY/edit



Yorum Gönder

0 Yorumlar