Gençler Ne Okumalı? 71 Yerli Kitap Listesi

İnsanoğlu, hayatının her döneminde her tür kitabı okuyabilir. Yedi yaşında bir çocuk da yetmiş yaşındaki dedesi de aynı fabldan büyük zevk alabilir. Bununla birlikte mücerretten müşahhasa (somuttan soyuta) ve hikayelerden fikir (düşünce) eserlerine doğru bir ilerleme göstermek gerekir.

Okul öncesinde masallarla başlayan okuma serüveni, ilköğretim çağında hikâye ve romanlarla devam etmeli, ergenlikle birlikte fikri eserlerle meşgul olmalıdır. Unutmamalıdır ki 20-25 yaşlarına kadar kişilik gelişimi gibi okuma zevki de mecrasını bulmuş olacaktır.

Kişisel gelişim ve kişilik gelişimi için başucu kitaplarına, merakımızı gidermek için başvuru/kaynak kitaplarına, edebi zevk sahibi olmak için klasik eserlere, toplumun ve dünyanın gerisinde kalmamak için de güncel yayınlara zaman ayırmalıyız.

Kısa edebi metin okumalarında şiir ve hikâye seçkilerinden, antolojilerden yararlanmak en doğrusudur. Hem alanımızda uzmanlaşmak hem de genel kültür edinmek içinse, başta dergiler olmak üzere, süreli yayınları takip edebiliriz.

İlgili olduğumuz alanda okumak ne kadar doğalsa "Bu alanda zaten iyiyim; diğer sahalarda donanım kazanmalıyım." demek de o denli mantıklıdır. Aynı şekilde, güçlü bir yazarın tüm eserlerini okumak da başka başka yazarların eserlerini okumak da mümkündür.

Önemli olan açık bir zihinle ve sorgulayarak okumaktır. Aktif okuyucu, tenkit ederek okur. Bilinçli hareket eden bu tip okuyucu daha kitabı eline almadan bazı sorular sorar: Yayınevi, alanında marka mı? Yazar, güvenilir mi? Eserin dili nasıl? Kitabın çevirmeni kim? Kitap, tavsiye listelerinde adı geçen bir kitap mi ve kimler tavsiye ediyor? Okurlar, daha da önemlisi, tenkitçiler (eleştirmenler) eserle ilgili neler söylemişler?

Okuyarak yalnızca bilgi sahibi olmayız, aynı zamanda fikir sahibi oluruz. Dünya görüşünü beğendiğimiz, bilgi birikimini takdir ettiğimiz ve bu donanıma okuyarak ulaştığını bildiğimiz kişilerden okuma hususunda rehberlik istemeliyiz.

İyi bir okur olmak gibi, kitap seçmek de beceri ister. Beceri kazanmaksa zaman alır. İyi bir okur, zamanla doğru seçim yapmayı öğrenecektir.

Okusun da adam olsun, derler ya;

Seçerek okuyanlar, seçkin insanlar olacaktır. Kitap okumanın zevkine, kitap sizinle konuşmaya başladığında varırsınız.

işte sizler için hazırladığımız Gençler ve Yetişkinler için 71 Yerli Kitap Listesi



Yorum Gönder

0 Yorumlar