Yayınlarımız ve Orman Okulu Kütüphanesi

Yeşil Orman Okulu'nun Yayınları
Ankara merkezli sosyal girişimimiz olan Yeşil Orman Okulu olarak hizmet vermekteyiz.
İletişim;
Yeşil Orman Okulu | www.yesilormanokulu.com
e: yesilormanokullari@gmail.com
f: facebook.com/YesilOrmanOkulu
İ: instagram.com/yesilormanokulu/
L: linkedin.com/company/yesilormanokulu/

1- Orman Anaokulları Eğiticilerin Eğitimi Rehberi (İkinci baskı tükendi)

Alanında uzmanlar tarafından pratik bilgiler içermektedir. Henüz orman anaokulu konusunda harekete geçmediyseniz tavsiye edilir. Orman anaokulu eğitimlerinde kullanılan bu yayın temel kavramları anlamanız için hazırlandı. Orman anaokulu etkinliklerine de yer verilen zengin içerikli çalışmadır.

Çetin M. ve Göçmenler H., (2019) Orman Anaokulları Eğiticilerin Eğitimi Rehberi, Yeşil Orman Okulu Yayınları, 44 sayfa, Ankara.

2- Orman Anaokulları Etkinlik Kitabı (İkinci baskı tükendi)

Orman Anaokulları için bulmaca, şekil avı, boyama, fark bulma gibi etkinlikler yer alıyor. Çalışmanın eğitimcilere farklı seçenekler sunmakta ve zor aşamalı etkinliklere de yer verildi. Orman Anaokulu için eğlenceli, öğretici ve hazırlayıcı bir kitaptır. Velileri ikna etmek için bu etkinlikler evde yada sınıfta yapılabilir.

Çetin M. (2020) Orman Anaokulları Etkinlik Kitabı, Yeşil Orman Okulu Yayınları, 64 sayfa, Ankara.

3- Orman Anaokulları Oyun ve Oyunlaştırma Kılavuzu (Tasarımda)

Oyun kavramını daha iyi kavramanız için alanında uzmanlarca hazırlandı. Geleneksel oyunları da gözeterek orman anaokulu çocuklarının kazanımları ve müfredata uygun içeriği detaylıca bir çalışmadır. Hem eğitmenlere ve hem velilere 22 adet benzersiz oyunlar sunacaktır.

Gümüş A., (2021) Orman Anaokulları Oyun ve Oyunlaştırma Kılavuzu, Yeşil Orman Okulu Yayınları, 72 sayfa, Ankara.

4- Anaokulları İçin Peyzaj Rehberi (Tükendi)

Anaokullarının daha iyi bir bahçeye kavuşması için 12 uzman tarafından hazırlandı. Hem eğitmenlere ve hem peyzaj uygulayıcılarına anahtar bilgiler veriyor. Okulların pedagojik ve ekolojik olması için hazırlandı.

Anonim, (2020) Anaokulları İçin Peyzaj Rehberi, YTOD ve Yeşil Orman Okulu Yayınları, Editör; Mustafa Çetin, 64 sayfa, Ankara.

Yayın incelemek için tıklayınız.

5- Koruma Birimleri İçin Hayvan Hakları Rehberi (Tükendi)

Orman anaokulu eğitimleri ve koruma birimleri için Hayvan Hakları Rehberimiz yayınlanmıştı. Yeşil orman okulu olarak 4. yayınımızı @sivildusun desteği ile tasarımı yapıldı ve yayınlanıyor. 

Hayvan Hakları konusunda içerikler ve görsellerelere yer verildi. Hayvan hakları ile ilgili uluslararası gündem ve hayvanlarla ilgili kısa bilgiler, görseller, haritalar da içeren bu esere ücretsiz yüzlerce kişiye ve kuruma iletildi. Türkiye'de hazırlanan en kapsamlı hayvan hakları rehberi olma özelliği ile 70 sayfa olarak tamamı renkli baskı yapıldı.

Yağcı, M, (2021) Koruma Birimleri İçin Hayvan Hakları Rehberi, Yeşil Orman Okulu Yayınları-4, Editör; Mustafa Çetin, 64 sayfa, Ankara.
Yayın için tıklayınız

6- Çocukların Çevre Hakkının Geliştirilmesi Raporu (Tükendi)

Yeşil Orman Okulu olarak çocukların Çevre hakkı konusunu da yaptığımız öncü çalışmalara bir yenisini daha ekledik. Çocukların Çevre Hakkının Geliştirilmesi Raporu, çevre hakkı konusunda temel kavramlar ve süreçler; dünyadan çevre hakkı konusunda çalışmalardan bahsediyor.

Rapor geçmişten günümüze çevre hakkı sürecini incelerken çevre hakkının konumsallaştırılması konusunda önemli ifadeler yer alıyor. Çevre hakkının unsurları ve mevzuatta geçen yönleri ele alıyor. Bu rehber özellikle çocukların çevre hakkı konusunda dünyadan örnekler ile önemli bir yer teşkil ediyor.

Çetin, M. ve Çetin, S. (2022) Çocukların Çevre Hakkının Geliştirilmesi Raporu, Yeşil Orman Okulu Yayınları-6, Ankara.

Yayın için tıklayınız

7- Çocuğun Sağlıklı, Temiz ve Sürdürülebilir Bir Çevrede Yaşama Hakkı İçin Eğitim Ortamlarının Koruma ve Geliştirme Kapasitesinin İzlenmesi Göstergeleri (Yayımlandı)

Çocukların çevre hakkının okullarda geliştirilmesi amacıyla hazırlanan bu yayın okul bahçelerinin ekolojik ve pedagojik olması için çabaları içermektedir. Yayın AB Etkiniz desteği ile yayımlanmıştır.

Salman F. ve Çetin. M., (2023) Çocuğun Sağlıklı, Temiz ve Sürdürülebilir Bir Çevrede Yaşama Hakkı İçin Eğitim Ortamlarının Koruma ve Geliştirme Kapasitesinin İzlenmesi Göstergeleri, Yeşil Orman Okulu Yayınları- 7, Ankara.

Çalışma için tıklayınız.

8- Güdül İçin Şifalı Bitkiler Rehberi (Tükendi)
Sakin Şehir Güdül Şifa Yolu Projesi sürecinde hazırlanan rehberde Güdül ve çevresinde yetişebilecek 25 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve kıymetlendirilmesi üzerinde duracağız. Rehber için geniş bir literatür taraması yapılarak her bitkinin toprak ve iklim talepleri; arazi hazırlığı ve ekim- dikim; sulama, gübreleme ve bakım; kullanım alanları; hasat ve kurutma özellikleri verilmiştir. Yetiştiricilik için önemli ve kısa bilgiler yanında her bitkinin fotoğrafı verilmiştir. 

Anonim, (2023), Güdül İçin Şifalı Bitkiler Rehberi, Yeşil Orman Okulu Yayınları-8, Ankara.

Rehber için tıklayınız.

9- Orman Okulu Ekipman ve Donatılar Rehberi (Tasarımda)

Orman okulu sistemi çevre eğitimlerinin üstün şekli ve çocuk katılımını merkeze alan bir alternatif eğitim metodudur. Son dönemde bu metodla ilgili birçok yayın üretilmiştir. Bu yayınımızda orman okulunda ve bahçesinde hangi ekipmanların, alet ve gereçlerin ve donatıların olması gerektiğini bol görsel ve iyi uygulama örnekleri, çizimler, krokiler ile göstereceğiz. Bu yayınla zihninizde daha iyi bir orman okulu hedefi ortaya koyacak ve tasarlayacaksınız. İleri düzey eğitim almış ve tecrübeli eğitmenler tarafından hazırlanan bu rehber hayallerinizi zenginleştirecektir.
Tamamı renkli bu yeni yayın yakında Yeşil Orman Okulu yayını olarak yayımlanacaktır.

9- Güdül ekoturizm ve Agroturizm Çalıştayı Sonuçları Kitabı (Yayında)

Çetin, M. (2023) Güdül Ekoturizm ve Agroturizm Çalıştayı Sonuçları Kitabı, Yeşil Orman Okulu Yayınları-10, Ankara.

Sakin Şehir Güdül Şifa Yolu Projesi, GEF SGP desteğiyle Besler Şifa Atölyesi  oordinatörlüğünde, Yeşil Orman Okulu ve Güdül Belediyesi proje ortaklığında Güdül’de yürütülmektedir. Güdül Ekoköy Evi olarak, doğal yaşamın ve yerel kültürün önemini vurgulamak amacıyla Güdül Ekoturizm ve Agroturizm Çalıştayı’nı düzenlendi. Çalıştay Güdül Belediyesi ortaklığı ile 63 kurumdan 100 kadar katılımcı ile 27 Eylül dünya turizm gününde yapılmıştı. Yayın uzun vadede 19 karar ve kısa vadede 14 karar yani toplam 33 karar ile suçlanmış olup 9 ayrı sunu özetine ve 9 serbest görüşe yer verildi. Projenin bu çalışması kapsamında çalıştay kitabı yayımlandı. 

Kitap; Güdül Ekoturizm ve Agroturizm Çalıştayı Sonuçları Kitabı


Yeşil Orman Okulu Kitaplığı;
Orman okulu eğitimi yanısıra ormancılık, doğa koruma, çevre bilimi ve benzeri konularda kaynakların bulunduğu bir kitaplık veya kütüphanedir. Orman okulları, orman okulu yaklaşımı hakkında eğitim veren kurumlardır ve bu kitaplıklar bu alanda eğitim gören öğrencilerin ve çalışanların kaynak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulmuştur. Orman pedagojini ele alan kitaplara yer vermektedir.

Genel olarak, Orman Okulu Kitaplığı, orman okulu alanında öğrenim gören ve araştırma yapan kişilere bilgi ve kaynak sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir kaynak merkezidir.

Besler Şifa Kütüphanesi;

Bitkisel kozmetik, tıbbi ve aromatik bitkiler, aromaterapi, doğal yaşam, helal beslenme ve benzeri konularda kaynakları içeren bir kütüphanedir.

Bu kütüphanede 100 den fazla kitap, 3 farklı dergi sayıları, broşürler, el yazmaları, 1000 den fazla dijital kaynak ve benzeri materyaller bulunur. Bu kaynaklar, sağlık ve doğal yaşam ile ilgili çeşitli konuları kapsar ve insanların sağlıklı yaşam sürebilmeleri konusunda bilgilendiricidir.

Bu tür kütüphaneler, toplumda sağlık bilincinin artırılması ve kişilerin kendi sağlık durumlarıyla ilgili daha bilinçli kararlar alabilmeleri için önemli bir rol oynayabilir.