HAVZA PROJELERİNDE 3D HAVZA PROFİL HARİTASI SUNULUYOR


CIFOR Ormancılık Havza Projelerinde 3D Havza Haritası kullanıyor;

Köy toplumlarının Havza Kullanımlarını onlara daha kolay ve anlaşılabilir şekilde anlatmak için Uluslararası Ormancılık Araştırma Merkezi (CIFOR) ile bilim adamları “3D HAVZA HARİTASI” hazırladılar.

Köy topluluklarının kendi bulundukları konumu, doğal kaynakları nasıl kullanıldığını ve gelecekte ön görülen değişiklikleri kırsal toplumlara anlatmak için yeni bir araç geliştirdiler.
Havza Rehabilitasyon Projelerinde Köylüler sürecin dışında bırakıldığında gözlenen eksiklikler göz ardı edilemeyecek kadar fazla olduğu bilinmektedir. Daha önce yapılan projelerin sürdürülebilirliğinin sıkıntısı da katılımcı yaklaşımın etkin olmaması olarak gösterilmektedir.

Proje Uzmanı Jean-Christophe Castella; “- Projelerimizde 3D Havza Haritası ile anlatım; Güneydoğu Asya kuzeydeki üç vilayette bulunan (Luang Prabang, Huaphan ve Phonsaly) ve yaklaşık 300 köyde uygulanıyor. Sonuçların şimdiye kadar çok umut verici olduğunu düşünüyorum”, dedi.

Havza Rehabilitasyon projeleri 3D Haritayla Anlatılıyor;

Tüm yerel köylerden gelen liderler aynı anda bir araya gelerek, onların toprak anlaşmazlıkları giderilmesi amaçlanmakta ve grup olarak fikir birliğine varmaları için ortam oluşturulmaktadır.
Proje Uzmanı Castella; "Eğer insanlar sessizce davranıyorsa akıllarından konuşuyordur. Eğer onlara canlı ve konuşabilecekleri bir ortam sunarsanız anlaşmazlıkları ve anlaşılmazlıkları çözmede kolaylaştırıcı olursunuz" diye açıklıyor.

Projenin Halk tarafından algılanabilmesi için Havzanın 3D Modeli onlara sunulmaktadır. Luang Prabang İli Viengkham Valisi; ilk denemelerin 2011 yılında gerçekleştiğini ve bugüne kadar sonuçların memnuniyet verici olduğunu söylüyor.
"Bu yaklaşım, doğal kaynakların anlaşılabilmesi için köy hakları tarafından önemli olduğu aktarıldı.


Konu haberinin bulunduğu Web sitesi;
http://www.trust.org/alertnet/blogs/climate-conversations/3d-maps-help-lao-villagers-plan-land-use



Yorum Gönder

0 Yorumlar