Sındırgının Pazarları; Sebze Meyve Kokardı.

 Yağ Pazarı, Yonca Çarşısı, Balıkçılar Yeri, Manifaturacılar Çarşısı, Kapalı Pazaryeri, Özel İdarenin Yanındaki Yer, Meydan...  

Sındırgı 1990’larda köyleri ile 30binlere yaklaşan ve genç nüfusuyla bir hayli kalabalık bir Ege ağırlıklı Marmara kazasıydı. Henüz tarımda en büyük ağırlık tütündeydi. Sındırgı Ovası hasadı Ağustos- Eylülde yapılan ve Kasım- Aralık gibi parası alınan bir ürün. Eylülde hem okullar açılır, hem tarlasında çardak kuranların evine döndüğü, Panayırların başladığı bir mevsimdir.

Sındırgının eskiden AVM’si mi vardı, marketi mi vardı? Cumartesi günü köylüler şehre inerler, Sındırgılılar köylüleri geldi diye çarşıya çıkarlardı. Çarşı cumartesi günü hınca hınç dolardı.

Meydanda halı satanların pazarı kurulurdu en başta. Sonra Özel idarenin yanında Ormaniçi köylüleri yoğurt filan satarlardı, hala az da olsa pazarlarını bekliyorlar orada… Yaylacılıkların yeri de başkadır şimdiki Diasa’nın yakınlarında… Yonca genellikle Pürsümlerliler ve Emendereliler bulunurdu, sebze meyve satarlardı. 1993-2000 arasında böyleydi. Hepsini gezerdim bende müşteri arıyordum zira. O zamanlarda pazarlarımız çok kalabalık olurdu tabiki, hele hele Yonca pazarında Akhisarlıların bizimle (Sındırgılı alım satımcılarla) sataşması pazarı kızıştırırdı.

Sındırgı’ya gelen köylülerin getirdiği Köy Yumurtası, deri, köy tavuğu, kuru bakliyat, ceviz, kiraz için kıyasıya rekabet... Hala Yonca'daki çay evinden bir çay içerim o kalabalık pazarın yerini hatırlarım, süperdir. Yonca'daki Çay evinden (Soner’in Yeriydi) çay içebilirsiniz. 



Foto  1 Sındırgıda Nostalji'de paylaşılan bu fotoğraf Sındırgı Pazarının eski görüntüsünü ve anıları hatırlattı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar