KURANI KERİMDE AĞAÇ, MEYVE, CENNET...

Allah-ü Teala Tin Süresinde “İncir ve Zeytin’e and olsun” buyurarak, ağaca yemin etmek suretiyle ağacın değerini bize göstermektedir.

Ağaç kelimesi Kur’an-ı Kerimde 26 defa geçmektedir. İnsana faydalı ağaçların önemine dikkat çekilmektedir. Meyve veren ağaçlar bu yüzde daha çok önem kazanır. Hicaz bölgesinin en önemli meyvesi hurmadır. Efendimizin Hurma ile bir çok hatıratı söylenmektedir.

Bunun yanında güzelliğin en önemli göstergesi bağ ve bahçe anlamında da kulanılan “Cennet” kelimesi Kuran-ı Kerim’de 100 defadan fazla geçmektedir.

Güzel doğamız, dereleri, tepeleri, suları, havası, hayvanları, çiçekleri, böcekleriyle ormanlarımızın güzelliği bizi daha da fazla cenneti hatırlatıyor, kopup geldiğimiz cennetle hasretimizi gideriyor. 

Peygamber Efendimiz hadis-i Şeriflerinde “Bir kişi bir fidan diker dikmez Allah ona fidandan çıkacak meyve kadar sevap yazar” ve “Bir Müslüman bir ağaç diker, ondan bir insan, bir hayvan ve bir kuş yerse, kıyamete kadar kendisi için sadaka olur” buyurmuşlardır. Ağaç diken bir kişinin sevap kapısının kapanmayacağını, insanlar faydalandıkça sadaka verir gibi sevap kapısından ol kişinin haanesine sevap yazılacağını bildirmektedir. Şüphesiz her insan ölümü tadacaktır ama iyi bir evlat, bir ilmi eser ve ağaç dikmek en önemli Sadaka-i Cariyedendir.

Kıyamet sabahında bile ağaç dikilmesini tavsiye eden Efendimiz şöyle buyurmuşlardır; “Kıyamet kopacağı zaman (bile) elinizde bir fidan bulunuyorsa, onu hemen dikin”.

Kendimiz için ve gelecek nesillerimiz için güzel bir doğa ve orman bırakmak borçtur.



Yorum Gönder

0 Yorumlar