YEŞİL SINDIRGI SEYEHAT–2 (Foto Safari ve Kızılcık)

Bunaltıcı şehirden kaçtım. Kendimi doğa turizmine verdim. Güzel diyarlara gideceğim. Sakin bir hayatta manevi hal ile hallenmek istedim. Daha huzur bulacağım yerler arıyorum. Fazla kimse olmasına gerek yok, bilgisayar, iş bunalımı, insanların verdiği rahatsızlık, trafik ve iletişim fırtınası; tel, net, gazete, TV, radyo…vb hepsine gerek yok. İstikamet Sındırgı üzerinden Simav’a...

Sındırgı’dan geçtik Simav çayının etrafında foto safari yaptık. Binlerce makro ve mikro fotoğraf çalıştık ve yakaladık.  El ile balık tutmaya çalıştık. Seher gezileri yaptık, derede yüzdük... Orman ürünleri topladık biraz... Balcıları ziyaret ettik onlarla muhabbet ettik ve ikram ettikleri baldan tattık... Kızılcık şerbetinden içemedik ama Kürendere'nin meşhur kara ıprıkta çayından içtik...

SİMAV; Simav dağına dayanmış bir şehir;
Yeşillik büyülüyor insanı. ‘’Allah’ım ne kadar güzel yaratmışsın’’ diye şükür ediyoruz. Yakınlardan bir seda, "gel" diyor zaten. Davete icabet etmemek olur mu? Bu kadar huzur bulmuşken en güzelini icra ettik. En güzel dualar sana, en güzel hamdlar sana, en güzel ses senin yolunda ve senin emirlerini okuyor. Maneviyat olmadan huzuru nerde arayacaksın, huzur sende…
Yamaçlar öyle yeşile bezenmiş ki. Simav Dağının o yeşil hali hemen fotoğraf makinelarımızı elimize aldırıyor. Uzak ama çok fotoğraf çektim yinede, yarın gidelim oraya, hayır hayır hemen gidelim.Bu söylediğim yamaçlarda kestane var, çam var, sedir var, geniş yapraklılar var. Onların birbirine kattığı yeşil tonları güzel yapıyor.

Simav Dağının karşısında bu yeşillikleri bekleyen bir evliya var; ECE SULTAN TÜRBESİ… Ece Sultan Bursa evliyalarından Emir Sultan’ın müritlerindendir  Simav’ın kuzeyinde, Eynal Kaplıcalarının batısında, Hüsüm Köyü’nün güneyinde, meşe ağaçları ile kapalı bir tepede yatmaktadır. Ece Sultan Bursa’ya ziyarete gider, dönüşte Simav’da vefat eder. Işte o gündür; ‘Simav’ın manevi bekçisi Ece Sultan’dır.’ denir.
Bu anlattım betimlemeler; dağın yamaçları, yeşillik, kestane, Ece Sultan… size bir yeri anlattı dimi. Evet, bursa’yı; YEŞİL BURSA’yı…
Zaten Simavlılar, Yaşil Simav tabiriyle Bursaya benzetiyorlar. Küçük Bursa, İkinci Bursa… Gerçektende Küçük Bursa denilebilecek bir yer.
Öğreniyoruz ki yakınlarda kaplıcalarda var. Neyse size onları sonra anlatayım.

Kertil mesireliği, Alabalık, ovanın dağa kavuştuğu yeri, Çam Kolonyası, Emendere Kaplıcaları, Yağcıbedir Halısı, Yeşil Sındırgı Seyahati, Çınarlı yolu, Hisaralan Kaplıcaları, Simav çayı derken Sındırgı’yı geride bıraktık. Daha ne güzel günlere… Bakalım Yeşil Sındırgı Seyahat beni ne güzelliklere götürecek...

DOĞA VE İNSAN,
Orman Mühendisi Mustafa ÇETİN


Yorum Gönder

0 Yorumlar