Çoban Ağacı: Yalnız Ağaç

Bir çoban keçilerini yada koyunlarını avlusundan (kaşaklarından) sabahın erken saatlerinde alır... Çoban, yemeğini sırtındaki torbasına almıştır, su kenarlarından geçer gün boyunca ama illa su yanına alır biraz. Çoban için su önemlidir, birde sığınacağı gölge..

Çoban kendi mıntıkasını avucu gibi bilir ki, tepe isimleri, dere isimleri, tarla isimleri, ağaç isimleri dahi bilir. Her çoban; dağların tepelerin muhtarıdır. Tepe isimlerin, dere isimlerin, tarla isimlerinin kimilerinin adını çoban koymuştur.

Gün boyunca hayvanlarını gezdirdikten sonra dinleneceği bir gölge arar. Hayvanların artık günün en sıcak saatlerinde, gölge ihtiyacı artmıştır. Hayvanlarını belirlediği bir ağacın altına götürür.  Bilindik ağaçları vardır her çobanın. Çoban her daim gittiği ağacın dallarına özel eşyalarını bırakır. Günlük programını o ağaca göre yapar, altında kendi azığını yemeğini yer, o ağaca özel önem verir.

Uzaklarda veya tepelerin yamaçlarında yalnız ağaç görürseniz bilin ki o çoban ağacıdır. Yalnız olarak büyümüştür ve nice zorluklarla yetişmiştir. Yanız olarak büyüdüğü için yine yalnız kalmış bir dostu bulur kendine. Çobanların yalnız ağaçları, onların en önemli dostudur. O çoban ağacını koruyalım. Her Çeşme başına ağaç dikelim, diktirelim. Çoban ağaçlarını da koruyalım, çeşmebaşı ağaçlarını da koruyalım.

Çocukluğumun geçtiği sındırgı'nın bir dağ köyünde çobanlık yapmış biri olarak çoban ağaçlarını ve çeşmebaşı ağaçlarını hep gözlemlerim.

Not: Her yıl dünyaya 15 İstanbul nüfusu eklenmekte ve bu sebeple kişi başına düşen ağaç, su, toprak azalmaktadır. Her insanın ağaç dikmesi gerekir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar