Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM), Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezinin (SESRIC) ortak organizasyonuyla, ülkemizin su yönetimi konusunda edindiği bilgi ve tecrübelerini katılımcı ülkelerle paylaşmak ve olabilecek önemli işbirliği konularını görüşmek maksadıyla 25-26 Şubat 2014 tarihlerinde, İstanbul’da “Uluslararası Entegre Havza Yönetimi Çalıştayı” başladı.
Çalıştay; İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden, az gelişmiş ülkelerden ve Türki Cumhuriyetlerden olmak üzere 16 kadar ülke temsilcisi ve söz konusu ülkelerin Türkiye’deki Büyükelçilikleri katılımlarıyla başladı.
Açılış konuşmalarının ardından Havza Yönetimi ve Su Yönetimi konusunda Türkiye’nin çalışmaları sunuldu.
İki gün sürecek olan Çalıştayda gerçekleştirilecek oturumlarda Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı entegre havza yönetimi anlayışıyla gerçekleştirdikleri çalışmaları katılımcılara aktaracaklardır.
Çalıştayın birinci günü öğleden sonra yapılan ‘Ormancılık ve Doğa Koruma’ konulu oturumda, ÇEM Genel Müdürümüz Hanifi AVCI’nın oturum başkanlığını yürüteceği çalışma gerçekleştirildi.
• Entegre Havza Rehabilitasyon Projeleri, Yunus ŞEKER
• Yukarı Havza Islah Çalışmaları, İbrahim YÜZER
• Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi (HİDS), Hande BİLİR
• Batı Karadeniz Sel Havzalarında Sel ve Kontrolüne Yönelik CBS Tabanlı Model Oluşturulması Projesi, Ahmet DOĞAN
konularında sunumlar yapılmıştır.
Çalıştayın ikinci gününde davetli ülke temsilcilerinin sunumları gerçekleştirilecektir. Çalıştay sonunda yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilecek olup ÇEM Genel Müdürümüz Hanifi AVCI ‘da bu çalışmaya iştirak edecektir.
Çalıştay süresince “Türkiye’deki Çölleşme Ve Erozyonla Mücadele Çalışmaları Ve Teknolojileri”nin katılımcı ülkelere tanıtılması maksadıyla Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzce stant kurulmuştur.
Çalıştayın açılış konuşmalarının ardından açılan Türkiye’deki Çölleşme Ve Erozyonla Mücadele Çalışmaları Ve Teknolojileri Standı Genel Müdürümüz Hanifi AVCI ile Sudan Bakan Yardımcısı Mohamed Hassan Ahmed Elhadari, Ürdün Müsteşarı Saad Abu Hammour ziyaret etmişlerdir.
Çalıştay süresince katılımcı ülkelerle tecrübe paylaşımı ve potansiyel işbirliği konularında görüşme ortamının sağlanması hedeflenmektedir. Gün sonlarında gerçekleştirilecek olan yuvarlak masa toplantılarında katılımcı ülkeler su yönetimi konusunda kendi ülkelerinde bulundukları durumu, karşılaştıkları zorlukları ve kaydettikleri ilerlemeleri aktaracaklardır. Ayrıca söz konusu oturumlarda katılımcı ülke temsilcileri ile entegre havza yönetimi ve su yönetimi konusunda işbirliği konuları görüşülecektir.
Çalıştayda katılımcı ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda somut işbirliği adımlarının atılmasını sağlayacak eylemlerin hayata geçirilmesi maksadıyla kararlar alınması ve oluşturulacak olan karar metninin başta 3. İstanbul Uluslararası Su Forumu ve akabinde Kore’de gerçekleştirilecek olan 7. Dünya Su Forumu olmak üzere uluslararası platformlarda paylaşılması hedeflenmektedir.
not: 3. İstanbul Uluslararası Su Forumu 27-29 Mayıs 2014 tarihlerinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İstanbul’da düzenlenecektir. (http://www.iusf.org.tr/)
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkürler..