İKLİMLERİN DEĞİŞTİĞİ "KÜÇÜK BUZUL ÇAĞI" OSMANLI TARİHİNİ NASIL DEĞİŞTİRDİ?

İklim değişimi ile ilgili projeksiyonlar ortaya koyulmaktadır. Hangi dönemlerde iklimin değiştiği yada değişeceği ile ilgili bilimsel araştırmalar yürütülmektedir. Fakat doğa kendi tarihinin izlerini toprağa, taşa, ağaçların gövdelerine ve diğer tabiat varlıklarına bırakmaktadır.
Tabiatın değiştiği ve iklim değişimi ile 'tarih' ilişkisi ortaya koyulması amacıyla elimizde iki kitap var. Belki kısa tarihimize de bakarak bu ilişkiyi kurabiliriz. Şimdi bir kitap okumak için göz atalım;
OSMANLI'DA İSYAN İKLİMİ
Osmanlı topraklarında 1591-1595 döneminde yaşanan, son 600 yılın en uzun süreli kuraklığından sonra 1596'da Anadolu'daki yıkıcı Celâli İsyanı patlak verdi. Bu bir tesadüf müydü? Bu kitapta anlatılanlar, "Küçük Buzul Çağı" adı verilen iklim olayının 1600 dolaylarında Osmanlı İmparatorluğu'nu yıkılmanın eşiğine kadar getirmesinin hikâyesidir. 
Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşadığı sıkıntıların yaygın ekolojikbaskılardan ve iklim dalgalanmalarından kaynaklanan bir dünya krizinin parçası olduğunu ortaya konuyor.
Bir uzmana göre bu kitap "Osmanlı tarihi üzerinden yazılmış bir dünya tarihi bu..."

İKLİM SAVAŞLARI
Küresel ısınma arttıkça farklı ve bazı durumlarda aşırı baskılar yaşayacak olan gerçek ülkelerin değişikliklere nasıl karşılık vereceğinin ayrıntılarına giren Dyer, her bölümden önce iklim sorunuyla ilgili bir senaryoya yer veriyor, iklim değişikliğinin yol açtığı olası bir dünyada ortaya çıkacak çeşitli politik krizlerin örneklerini sergiliyor. Bu senaryoları mülakatlarla da destekleyen Dyer, bizi konunun ciddiyetiyle yüzleşmeye, bu yakıcı soruna çözüm bulmaya davet ediyor.



Yorum Gönder

0 Yorumlar