Ağaç Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Boyu en az 5 metre , çapı da 10 cm'den aşağı olmayan, dal sürgün ve yapraklarının oluşturduğu tepe tacını tek bir gövde üzerinde taşıyan, her yıl çap artımı yaparak kalınlaşan , sürgün vererek boylanan, hücrelerinin büyük bölümü odunlaşmış olan, uzun ömürlü bitkilere 'ağaç' denir.


Ağaçların faydaları nedir?

Ağaçların oksijen üretimine olan faydalarını anlamak için şöyle bir örnek vermek mantıklı olacaktır; Yaklaşık 20 metre uzunluğunda ve tepeden çapı  13 metre kadar bir çapı olan bir ağaç ortalama olarak bir yıl süresince 2 insanoğlunun yaşayabileceği oksijen üretir. 1 insan saatte ortalama olarak 53 lt. 1 yıl süresince da ortalama 464280 litre oksijen tüketir. Dolayısıyla 1 ağaç ortalama olarak 1.000.000 litre oksijen üretebilmektedir. Bunun haricinde ağaçlar oksijeni üretebilmek için karbondioksit kullanmaktadır. Yine bir ağaç ortalama olarak bir arabanın yılda 40.000 km süresince salgıladığı karbondioksiti kullanmaktadır.
Ağaçlar yaşantımızın her safhasında gereksinim duyduğumuz meydana getirecek ve yakacak ham madde deposudur. Bunun yanı sıra bitkisel nitelikli tohum, çiçek, kozalak vb. ile mineral nitelikli çakıl, kum vb. ham madde kaynaklarının bir kısmı da ağaçlardan elde edilmektedir. Ağaçlar, bitkisel ve hayvanlar için organik bir su şebekesi gibidirler. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin ve taşkınların oluşmasına yardım eder. Toprağın sularla ve rüzgarla taşınmasına aşınma denir. Erozyon ve rüzgarlar ile taşınan kum, taş, toprak, moloz benzer biçimde materyallerle ziraat topraklarının örtülmesine ve dolayısıyla verimsizleşmeye niçin olur. Ağaçlar erozyonu önler, rüzgarın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşınmasını önler. Ağaçlar, yaban yaşamı ve av kaynaklarını korur. Nesli tükenmekte olan hayvanların üretimi korunmasını ve barınmasında koruma alanları oluşturur. Bu sahalar milyonlarca canlının yuvasıdır.

Ağaçların dünyamıza faydaları madde madde:


Yorum Gönder

0 Yorumlar